Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nechte si zkontrolovat znaménka! Vyšetření se nemusíte bát a můžete tak předejít smrtelnému onemocnění

Nepodceňujte změny pih a znamének
5. září 2022 | 06:00

Po těle mám spoustu pih a znamének. Protože se některé vlivem sluníčka můžou měnit nebo přibývat, nechala jsem si je po létě prohlédnout.

I když se nerada opaluji, ostrému sluníčku se v létě stejně nevyhnu. A protože mám světlou pleť, snadno se také spálím. Právě to přitom zvyšuje riziko vzniku obávané rakoviny kůže, proto jsem se rozhodla nic nepodcenit a po prázdninách jsem vyrazila ke kožní lékařce.

Co vás čeká

Celé vyšetření trvalo asi 20 minut a nebylo nijak nepříjemné, prohlídky se tedy nemusíte vůbec bát. Doktorku jsem nejdřív upozornila na pihy a znaménka, u kterých jsem pozorovala za poslední dobu nějaké změny, kterých jsem se obávala. Ty prohlédla ručním dermatoskopem jako první a poté se podívala i na všechny ostatní pihy a znaménka. Vysvětlila mi, že dermatoskop funguje tak, že prosvítí vrchní vrstvy kůže a zvětší struktury pih. Díky tomu může zachytit to, co nemusí být pouhým okem vidět.

Dermatologie. Pět kroků, jak si samovyšetřit mateřská znaménka >>>

Kdy na prohlídku přijít

Na preventivní prohlídku je dobré vyrazit ideálně na podzim, pokud ale zpozorujete nějakou změnu, tak návštěvu kožní určitě neodkládejte. „Nejčastěji se nemoc projevuje jako zvětšující se skvrna, může však dojít i k růstu nad okolí kůže nebo ke změně pigmentace znaménka. Pro nejsnazší zapamatování příznaků vznikla jednoduchá anglická pomůcka v podobě tzv. systému ABCDE,“ vysvětluje lékařka VoZP MUDr. Kristina Slavíková. Každé písmeno této zkratky totiž označuje, na co bychom u znaménka měli dát pozor – asymetrie (nepravidelnost), border (ohraničení), color (barva), diametr (průměr) a elevace (vyvýšení). „Díky této poučce může každý sledovat kožní změny na svém těle. Při jakékoli pozorované odchylce je doporučena urychlená návštěva u ošetřujícího kožního lékaře,“ dodává.

Proč nic nepodcenit

Hlavně kvůli riziku vzniku melanomu, který je nejzávažnějším typem rakoviny kůže. „Tento zhoubný nádor vzniká z pigmentových buněk kůže, které se začnou nekontrolovatelně množit a tvořit tak dceřiná ložiska. Právě kvůli schopnosti metastázovat se jedná o jednu z nejzhoubnějších forem rakoviny. Nejčastěji se melanom vyskytuje na kůži, která je často vystavována slunečnímu záření,“ popisuje specialistka. Téměř polovina těchto kožních nádorů vzniká z mateřských znamének. O něco častěji se onemocnění vyskytuje u žen, muži na něj ale podle statistik častěji umírají.

Co bude následovat

Pokud se jedná o zákrok preventivní, je lepší si pro chirurgický zákrok vybrat termín mimo letní měsíce. V případě nálezu vám dermatolog znaménko umrtví a chirurgicky odstraní ihned. Vzorek pak rovnou odešle k histologickému vyšetření. Pokud se podezření potvrdí, tak se odstraní kůže v místě melanomu. „V pokročilých stadiích onemocnění je nutnost podání chemoterapie, radioterapie či dojde k nasazení biologické léčby. Pokud se však melanom rozšíří do více ložisek (tzv. metastází), jsou možnosti léčby poměrně omezené. Nádor totiž není na běžné léčebné metody příliš citlivý,“ vysvětluje MUDr. Slavíková.

Jak se chovat po zákroku

„Po chirurgickém odstranění zůstává na kůži jizva velikostí odpovídající vyřezávané lézi (znaménku). Záleží na způsobu odstranění. Následně je nutné do zhojení rány omezit sportovní aktivity, bazén, saunu atp. Po odstranění stehů pacientům doporučujeme tlakové masáže jizvy a fotoprotekci. Postup při zákroku i následné péči o operované místo je vždy individuální podle pacienta, jeho historii koloidního jizvení i tahu kůže v místě rány,“ popisuje MUDr. Lucie Polák.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Štěpánka Bínová
Video se připravuje ...