Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Každá nosíme masku. Za co nejčastěji schováváme mindráky?

Úsměv nemusí znamenat šťastný život
11. července 2022 | 06:00

Navenek působíte sebejistě, hluboko uvnitř se ale cítíte jinak. Nešťastná, opuštěná a odmítnutá. A přesně tyto emoce se snažíte maskovat – před ostatními i sama před sebou.

Radka je přesně taková, jakou byste chtěla být – krásná, sebevědomá, jde jí všechno, na co sáhne, má vzorné děti a dokonalého manžela. Alespoň přesně to chce, abyste si o ní myslela. Co už nevíte je, že každé ráno vstává minimálně o hodinu dřív, aby se dokonale upravila a všechny obstarala. Aby zapůsobila na lidi, tak nosí jen značkové oblečení a mobil má výhradně iPhone. Sama si na to nevydělá, od toho má manžela, všem ale samozřejmě tvrdí, že si tak žije díky podnikání, kterým ve skutečnosti spíš zabíjí nudu. Manžel chce mít na oplátku vedle sebe reprezentativní ženu, dokonalou milenku i pečovatelku. To všechno Radka svědomitě plní, alespoň do chvíle, než se jednoho dne dozví, že ji partner už nějaký pátek podvádí s dvacetiletou sekretářkou. Aby si vydřenou iluzi o dokonalém životě udržela, využije všechny zbraně. A tak vyhrožuje svému muži, že mu prořízne pneumatiky u maserati, zabije jeho i sebe a když citové výlevy nezabírají, tak se jí podaří otěhotnět.

Středobod vesmíru

To se skutečně stalo! Jak to s těmi dvěma dopadlo, vám ale bohužel nepovím, protože to nevím. Věřím ale, že ani další dítě jejich vztah nezachránilo. Nejspíš se to nevinné stvoření stalo jen dočasnou záplatou. Oba jsou každopádně ukázkovými příklady dvou narcistů, kteří stavěli výhradně na materiálních základech a ve skutečnosti ani jeden nebyl šťastný. Ona se pachtila za obrázkem dokonalého života a nejlepší verze sama sebe a on, protože pocházel z chudé rodiny, chtěl mít stále víc a nikdy neměl dost. Oba potřebovali, aby je ostatní uctívali, potvrzovali jejich vlastní sebehodnotu. Takovým lidem opravdu není co závidět. V dospělosti se totiž jen snaží naplnit potřebu, která jim v dětství nebyla poskytnuta. Ať už to byla láska, pozornost nebo uznání.

Každá na sobě něco nemáme ráda. Jakou část svého těla ženy nejvíce kritizují? >>>

Video se připravuje ...
Gábi se nebojí zeptat: Jakou část svého těla ženy nejvíce kritizují • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

Matka Tereza

Opakem narcistických žen jsou matky Terezy. Snaží se za každou cenu zalíbit tím, že se všem podřizují a jsou jim k dispozici za každých okolností. Na pomoci jako takové samozřejmě není nic špatného, všeho moc ale škodí. V tomto případě navíc nejde ani tak o ostatní, jako o získání jejich přízně ve svůj prospěch. Už jako malé holky neměly matky Terezy moc lásky a kamarády se snažily získat tím, že jim kupovaly cigarety, alkohol nebo za ně plnily úkoly, do kterých se ostatním nechtělo. Skutečné přízně tak bohužel nedosáhly, a tak se to stejným způsobem snaží dohnat v dospělosti. Slůvko NE je pro ně zakázané a nechají se šikanovat partnerem i kolegy. I když je to pěkně štve, tak stejně sebou nechají zametat.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Štěpánka Bínová
Video se připravuje ...