Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rodinný výlet na kolech? Tohle si nezapomeňte vzít s sebou

Sezóna cyklovýletů se blíží!
25. března 2022 | 06:00

Vydáváte se s celou rodinou rádi na cyklovýlety? Nebo máte v plánu letos s tímto sportem začít? Ať jedno nebo druhé, abyste si mohli výlet na kole pořádně užít, potřebujete k tomu tu správnou výbavu. Máme pro vás pár tipů, co by se vám na cesty mohlo hodit.

Povinná výbava

Kolo má stejně jako auto povinnou výbavu, bez které na cesty nevyrážejte. Patří tam přední a zadní brzda, přední bílá odrazka, zadní červená odrazka, oranžové odrazky (z obou stran obou pedálů) a oranžové nebo reflexní odrazky v pletení předního, zadního nebo obou kol (a to minimálně jedna z obou stran). Musíte být vidět!

Helma a brýle

Zapomenout byste v každém případě neměli na helmu. Pro mladší osmnácti let je povinná ze zákona, ale ani dospělí by bez ní neměli vyrážet. Určitě chcete jít svým potomkům příkladem a především jde o bezpečnost. Věnujte výběru pozornost, aby vám i dítěti seděla. Obyčejné helmy mají pouze pásky, které se zapínají pod bradou, ty lepší jsou vybaveny mechanismem pro nastavení obvodu kolem hlavy. Díky tomu pak helma lépe sedí. Hlava je velice citlivá, sebemenší pád na kámen či kořen může skončit tragicky. Bez přilby tedy ani ránu. Pro komfortní jízdu se hodí brýle, díky kterým zase máte jistotu, že vám v oku neskončí dotěrný hmyz a prach.

Video se připravuje ...
Dovolená v ČR: Kam si udělat výlet v Jižních Čechách?

Pojištění

Bohužel ani malým cyklistům se nehody nevyhýbají. V tomto případě se pak můžete spolehnout na dětské úrazové pojištění, které pomůže při úrazech, které mohou vyřadit z běžného života nejen vašeho potomka, ale i vás až na několik týdnů. Vybírejte takové, které vám vyplatí ošetřovné, vy tak nepřijdete o výdělek ani v případě, že se budete muset doma o malého pacienta starat. „Pro sjednání pojištění určitě doporučuji oslovit zkušeného poradce. Ten dokáže s výběrem pojištění a správným nastavením pojistných částek pomoct a na základě celkové životní situace rodiny doporučí optimální pojistné krytí,“ radí Markéta Filová, odborník na životní pojištění z Generali České pojišťovny.

Měřič kilometrů

Kdo by nechtěl vědět, kolik kilometrů má v nohou našlapáno? Na spoustu lidí působí motivačně, dětem zase dokážete, že držíte slib a nejedete přes něj. Měřit můžete prostřednictvím telefonu nebo chytrých hodinek. Ty vám spolehlivě prozradí nejen počet najetých kilometrů, ale i vaši průměrnou rychlost, vzdálenost mezi jednotlivými cíli a to, kde je nejbližší cukrárna.

Batoh

Svačinu, náhradní oblečení, duše, lepení, pumpičku, mobil i peníze můžete zabalit do cyklobatohu s pevnými a větracími popruhy. Součástí by měly být i reflexní doplňky, abyste v šeru byli na silnici nepřehlédnutelní.

Rukavice

Nikdo nestojí o otlačené dlaně a mozoly od řídítek. Ochranu vám zajistí cyklistické rukavice, které jsou navíc zpracované tak, aby co nejlépe větraly a udržely vaše ruce v suchu.

Funkční prádlo

Zapomeňte na bavlněné tepláky, k cyklojízdě patří sportovní oblečení z rychleschnoucího elastického materiálu, které umožňuje volnost pohybu. Sportovní tílko pro dámy má všitou vyztuženou podprsenku. Děti zase ocení funkční oblečení s motivy svých oblíbených hrdinů.

Lahev

Při šlapání je důležité doplňovat tekutiny, aby tělo nebylo dehydrované. Vybírejte lahev z recyklovaných plastů, kterou lze jednoduše umýt a ze které nepřechází pachuť umělé hmoty do nápoje. Měkčí plast zajišťuje pohodlné držení a pití, které ocení především vaši nejmenší.

Autor: REDAKCE
Video se připravuje ...