Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zánět močových cest: Jak ho včas rozpoznat, léčit a jak mu úspěšně předcházet?

Jak poznat zánět močových cest
29. října 2021 | 19:00

Věděli jste, že zánět močových cest je stejně častý jako rýma? Že postihuje častěji ženy než muže, a to z důvodu odlišné anatomické stavby močového ústrojí? Ženy mají totiž kratší močovou trubici a její vyústění se nachází blízko konečníku, který je zdrojem bakterií způsobujících zánět.

A v neposlední řadě – každá pátá žena trpí tímto onemocněním opakovaně. Jak se projevuje, jak se léčí a jak mu můžeme úspěšně předcházet?

Zánět močového měchýře – neboli cystitida – potká alespoň jednou v životě každou druhou ženu v kterékoli etapě života.

Jak zánět vzniká?

Příčinou zánětu jsou nejčastěji bakterie. Některé se přirozeně nacházejí v našem zažívacím traktu. Problém nastane ve chvíli, kdy se dostanou do močového ústrojí. K zánětu může přispívat i nevhodný pitný režim (zvyšuje se koncentrace moči, a tak se bakterie mohou lépe množit, naopak časté močení přispěje k vypláchnutí bakterií z těla ven) nebo zadržování močení. Riziko stoupá i při prochladnutí, které sice samotné zánět nevyvolá, ale oslabí imunitní systém a bakterie se lépe rozmnoží. 

Video se připravuje ...
Margit Slimáková: Naše těla jsou dokonalá, neřezejme do nich • VIDEO: Videohub

Jak rozpoznat zánět močových cest?

  • Jestli chodíte pořád na toaletu, a přitom pijete stále stejně, je to jasné. Právě časté nutkání na močení je jedním z typických příznaků, které provázejí zánět močového měchýře. Navíc můžete mít pocit, že už ani na toaletu nestihnete doběhnout.
  • Pokud se k nutkání na močení přidá ještě bolest, nebo dokonce pálení, zřejmě je zanícena močová trubice. Pálení při močení však nemusí signalizovat jen problémy s močovým měchýřem, může být taky příznakem nějaké gynekologické infekce, nebo dokonce sexuálně přenosné nemoci.
  • Objevila se vám krev v moči? Jde o častý příznak zánětu močového měchýře, ale nemusí se objevit u každého. Typické červené zabarvení moči způsobuje podrážděná sliznice močových cest.
  • Infekci močového měchýře může provázet i nepříjemná bolest v oblasti ledvin. Může to mimo jiné znamenat, že se zánět přesunul až k ledvinám, což není žádná legrace, kterou byste mohla podcenit.
  • Dalším příznakem infekce močového měchýře může být bolest v pánevní oblasti nebo podbřišku. Může vám to připadat, jako byste měla dostat menstruaci nebo měla silné menstruační bolesti.
  • Zánět močového měchýře se může projevit i zvýšenou teplotou a pocitem nepohody. Budete unavená a slabá, můžete mít pocit na zvracení, nebo dokonce zvracet. Vysoká teplota nebývá častá, když se ale zánět pořádně rozjede, můžete mít zimnici a teplotu nad 38 stupňů Celsia. 

Léčba

Léčba obvykle trvá 3 až 10 dní. Pokud trpíte lehčí formou, kdy nemáte teplotu a bolest je relativně snesitelná, můžete vyzkoušet volně dostupné léky na bázi brusinek. Případně můžete vyzkoušet léčbu homeopatiky, která mohou pomoct i preventivně. Při akutním zánětu močového měchýře se doporučuje klid v teple a podávání léků (antibiotik) podle doporučení lékaře. Množství tekutin by mělo být zvýšeno, ale jen potud, pokud nevyvolává močení ukrutné bolesti.

Jak se chránit před infekcí močových cest?

  1. Pozor na prochladnutí.
  2. Dbejte na pitný režim.
  3. Nezadržujte moč.
  4. Posilujte obranyschopnost, například pomocí homeopatik.
  5. Jezte brusinky.
  6. Vsaďte na močopudné potraviny (např. petržel, celer, okurka).
  7. Nezapomeňte na správnou hygienu.
  8. Po sexu se pečlivě umyjte.
  9. Nenoste tanga.
  10. Nestyďte se a při potížích vyhledejte lékaře.  
Autor: REDAKCE
Video se připravuje ...