Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Proti stresu i pouhé „blbé náladě“ zabírají docela obyčejné věci. Jaké?

18. června 2021 | 10:00
Prezentace klienta |

Na jedné straně covidoví hujeři, na druhé hysterici prchající před každým, kdo na veřejnosti zakašle. Ať se chováte jakkoli, je to pochopitelné, protože vztek, úzkost, strach, stres, bezradnost, naštvání jsou přirozené projevy lidské psychiky, která musí čelit nejrůznějším hrozbám. Důležitější je to, aby vás vlastní duše nesrazila na kolena.

Když vás bolí zub, zamíříte k zubaři. Pokud vás rozbolí duše, také je na místě vyhledat odbornou pomoc. Den co den hltat špatné zprávy je spolehlivá cesta ke špatné náladě. „Naučte se včas vypnout televizi, mobil, počítač. Stačí, když budete zprávy sledovat jen jednou denně,“ navrhuje jednoduchou duševní sebeobranu PharmDr. Vladimír Finsterle, zakladatel první lékárny na českém internetu Lékárna.cz.

Nemá smysl hledat viníka Netrapte se otázkami typu Proč právě já? „Nastavte si pevný denní režim a dodržujte ho, to vám dodá pocit jistoty, stability a bezpečí. Pořád přece můžete dělat věci, které vás těší, nebo jste na ně pořád neměli čas, třeba si číst, vařit, nebo se učit anglicky,“ doporučuje PharmDr. Kamila Horníčková z online poradny Lékárna.cz. 

Proti stresu i pouhé „blbé náladě“ zabírají docela obyčejné věci, třeba ochutnat něco nového, sestavit si jídelníček z čerstvých nebo zdravých potravin. Je to  důležité nejen pro tělo, ale i pro váhu a psychiku. Špenát, chřest či fazole jsou účinnými bojovníky proti depresím, a to díky obsahu kyseliny listové. Dýňová či sezamová semínka zase podporují tvorbu serotoninu, jenž se právem nazývá hormon štěstí. Přímý vliv na lepší rozpoložení má rovněž zvýšený přísun omega-3 mastných kyselin, které se v hojném množství nacházejí třeba v mořských rybách. 

Autor: Lékárna.cz

Pořádně se vyspat, to je další kamínek do mozaiky duševního zdraví, stejně jako pravidelný pohyb, nejlépe na čerstvém vzduchu. Nutnost venčit pejska se nyní jeví jako velká výhoda. A když čtyřnohého kamaráda nemáte, můžete se jako on „otřepávat“. Účinný antistresový cvik skutečně vychází z pohybu mokrého psa, který se intenzivně oklepává. Postupně si protřepejte ruce, nohy, hlavu, nakonec se pokuste vrtět celým tělem, a uvidíte, že se uvolníte fyzicky i psychicky. Dost možná sami sebe pobavíte a rozesmějete. 

Minimálně jedno potěšení denně Může to být naprostá maličkost. Broukejte si oblíbené písničky, zatancujte si v obýváku, malujte… Nevadí, že vám sudičky nenadělily dostatek talentu. Případně vyměňte obligátní tepláky a vytahaný svetr za hezký outfit, namalujte se, prohlédněte se v zrcadle a pochvalte se, jak vám to sluší. Prostě si zkuste „naordinovat“ aspoň jednu radost denně a sdílejte ji s těmi, které máte rádi. 

Účinnou vzpruhu pro duševní zdraví představuje rovněž pestrá škála ryze přírodních vůní, známých jako Bachovy esence. Navozují klid a mírní negativní emoce. I s jejich výběrem vám každý všední den zdarma poradí tým odborníků na Lékárna.cz. Nebo se začtěte do e-booků Lékárna.cz, kde najdete ty nejdůležitější informace pro zdraví, příkladně e-book Stres a jak ho zvládat. Koneckonců, právě teď na to máme času dost!

Video se připravuje ...