Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Akné? Na vyrážku platí antikoncepce!

Akné se dá léčit. Existují dokonce ambulance, které se na tento problém specializují.
18. května 2007 | 12:00

Pupínky nejsou jen problémem teenagerů, akné trápí i dospělé. Ženám přitom pomůže jednoduché řešení - bránit a chránit se zároveň

Zarudlé pupínky, hrbolky s hnisavým vrcholkem, černé tečky... Akné je nejrozšířenějším kožním onemocněním na světě a většinou je spojováno s pubertou. Může se však vyskytnout v každém věku. Závažnější formy onemocnění patří vždy do rukou odborníků. Mladé ženy jsou ve výhodě, mohou totiž při léčbě využít hormonální antikoncepci. Léčení chce trpělivost "Akné u nás postihuje až 90 % všech dospívajících a přibližně 5 % žen po třicítce, na jeho vznik mají v převážné míře vliv hormony," říká MUDr. Andrea Vocilková, dermatoložka. Základem péče je pravidelné šetrné čištění pleti, které zajistí uvolnění přebytečné rohoviny a odstraní nahromaděný kožní maz. Hygienická část ošetření by měla být příjemná a neměla by vést k podráždění pleti. "Jsou-li přítomny výraznější projevy, byť jen ve formě zanícených uhříků, je vhodné neztrácet čas a doplnit základní ošetření moderními zevně aplikovanými léčivy. Mezi účinné látky patří retinoidy. Upravují rohovění buněk v ústích mazových žláz a brání tak jejich uzavření. K léčbě černých komedonů a také mírných jizevnatých změn se hodí nejlépe," radí lékařka. Srovnatelný efekt má také kyselina azelainová (např. Skinoren) -působí proti tvorbě komedonů a má i protibakteriální účinky. Ovocné AHA-kyseliny jsou součástí někter ý c h přípravků léčebné kosmetiky, dobře fungují, hlavně pokud jsou obsaženy aspoň v množství 8 % až 10 %. "Zánětlivé procesy je možné ovlivnit lokálně používanými antibiotiky nebo jinými protizánětlivými léčivy. Vždy je třeba počítat se skutečností, že při zahájení léčení dojde zpravidla na 2-3 týdny k přechodnému zhoršení klinického obrazu a vlastní léčebný efekt je při pravidelném ošetřování možné čekat po 4-6 týdnech," vysvětluje MUDr. Vocilková.


Pomůže pilulka Pokud je lokální léčba neúspěšná, zvažuje se podání celkové terapie. U žen je to zpravidla hormonální antikoncepce. Nejvýhodnější jsou přípravky, které mají antiandrogenní efekt - působí proti funkci mužských pohlavních hormonů (androgenů) a tím normalizují tvorbu kožního mazu. "Klinicky prokázána byla vysoká účinnost například u hormonální antikoncepce Jeanine a Diane 35. Je nutné počítat s tím, že se účinek objeví se zpožděním 2 až 3 měsíců," dodává lékařka.