Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jak na svačiny pro děti (nejen) do školy: Bebe Brumík i veselý lvíček

21. prosince 2020 | 00:00
Prezentace klienta |

Už vám dochází nápady na svačiny nebo je pravidelně nacházíte na dně školní aktovky? Poradíme vám, jak vykouzlit takovou svačinu, na kterou se bude vaše dítě nedočkavě těšit každý den! Nemusíte v kuchyni trávit desítky minut, stačí troška kreativity a je to.

Vzhled až na prvním místě

Zatímco velké červené jahody děti zhltnou během pár vteřin, ve špenátu se budou rýpat klidně desítky minut. U děti zkrátka vzhled hraje první housle. Internet je plný inspirace. Stačí zadat do vyhledávače hesla jako „kreativní svačina pro děti“ a vybrat si z široké nabídky pestrobarevných jídel. Z obyčejného chleba, sýru a zeleniny totiž můžete vykouzlit třeba hlavu lvíčka nebo myšku. Představivosti se zkrátka meze nekladou!

Tyto tipy se hodí nejen na svačiny do školy, ale také na snídaně. Dítě díky tomu vydrží u stolu déle, bude mít větší chuť k jídlu a sní i to, co by jindy zbylo na talíři, jako například zeleninu. Obrázky sice dají trochu větší práci, ale plusy značně převažují nad mínusy.

Zapojte děti do přípravy

Že vám děti budou pomáhat s přípravou svačin má hned tři výhody:

  • Jasně dají najevo, co jim nejede: Při společné přípravě svačin vám dítě dá jasně najevo, když se mu některá surovina nebude zdát. Snadno pak vypozorujete, čemu se raději vyhnout, a svačiny nebudou končit v odpadkovém koši kousek od školy.
  • Zabaví se: S dětmi vám sice příprava bude trvat paradoxně déle, ale zato si užijete spoustu zábavy a alespoň děti zabavíte. Zároveň budete rozvíjet jejich jemnou motoriku a povedete je k samostatnosti. A třeba vás pak jednou ráno překvapí a připraví vám snídani do postele!
  • Budou si svačiny více vážit: Společná příprava svačiny znamená nejen spoustu zábavy, ale také těšení se. Když dítě ví, jakou práci příprava dá, bude si jí více vážit. Navíc by mu bylo líto vyhodit svačinku, se kterou si dalo předchozí den takovou práci. A v neposlední řadě se bude moci pochlubit svým spolužákům. Tedy, pokud to není deváťák v pubertě, to by se lvíčkem od maminky asi nezabodoval.

Vypozorujte, co má největší úspěch

Zatímco jeden dává přednost palačinkám, druhý si libuje v čerstvé zelenině s bylinkovým dipem. Svačiny pro děti byste měli připravovat hlavně podle jejich chutí. Z každodenního život jistě víte, co mají rády a co naopak vůbec ne. Sepište si na lednici seznam všech oblíbených ingrediencí vašeho dítěte. Pomůže vám to při sestavování jednotlivých svačin a zabráníte tak neustálému opakování čtyř jídel.

Zeptejte se i samotného dítěte. Sice je dost možné, že odpověď na to, co má rádo, bude čokoláda a bonbony, ale s troškou trpělivosti se toho jistě dozvíte víc.

Jednou za čas přihoďte třeba Brumíka

Super rodič zkrátka neexistuje. Každý někdy nestíhá nebo si chce místo chystání kreativních svačinek lehnout na gauč a číst si knížku. Právě pro tuto chvilku jsou tu kupované dobroty. A věřte, že vaše dítko to čas od času také ocení. Tak si nevyčítejte, že jednou týdně dáte vašemu miláčkovi do svačinového boxu jogurt a Bebe Brumík. Však on se pro jednou svět nezboří.

Nezapomínejte ale na to, aby svačina byla alespoň trochu vyvážená. Když dáte dítěti sladkost, která obsahuje především sacharidy, přihoďte i nějakou bílkovinu a pár oříšků, které se postarají o přísun tuků.

Dejte si záležet na balení

Nikdo by nechtěl jíst rozmočenou a rozmašírovanou svačinu. Znáte děti, se školní taškou hází, jak je napadne, a svačina je pak mnohdy v nepoživatelném stavu. Jak tomu zabránit? Dětem nejspíš nedomluvíte, takže jediné, co vám zbývá, je zapracovat na balení. Poohlédněte se na internetu po svačinových boxech. Ty (na rozdíl od mikrotenových sáčků a alobalů) svačinu nerozmáčknou, a navíc jsou ekologické. Dnes už se boxy vyrábí v nejrůznějších variantách a mají uvnitř přihrádky, které lze skládat dle potřeby.

Box po škole jednoduše dáte do myčky nebo umyjete a je to! A další přidanou hodnotou je i vzhled svačinových krabiček. Má vaše dítě rádo Star Wars? Pořiďte mu box s Dart Vaderem a máte jistotu, že na svačinu jen tak nezapomene!

Video se připravuje ...