Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nejvyšší čas očkovat se proti klíšťové encefalitidě!

Při klíšťové encefalitidě hrozí trvalé následky.
18. prosince 2019 | 12:00

V zimě by nikoho nenapadlo myslet na klíšťovou encefalitidu. Ovšem přes zimu je nejvhodnější se nechat očkovat proti této zákeřné chorobě, u které nám hrozí dlouhodobé i trvalé následky. Počet nakažených v České republice každým rokem stoupá.

Pod pojmem klíšťová encefalitida se skrývá virový zánět mozku přenášený klíšťaty. Právě kolem tohoto onemocnění panuje řada rozšířených mýtů, které vás mohou stát zdraví.

Při tomto onemocnění mohou lékaři používat pouze podpůrnou léčbu v závislosti na typu a závažnosti příznaků. Specifická antivirová léčba totiž neexistuje a antibiotika lze užívat pouze na bakteriální infekce (například při léčbě boreliózy).

Hrozí dlouhodobé i trvalé následky

Klíšťová encefalitida tak může mít nejen závažný průběh, ale i vážné následky. „Přibližně u 30 až 60 procent případů mohou být následky dlouhodobé nebo i trvalé,“ varuje primářka Hana Roháčová. A dodává, že i po vyléčení může pacient trpět bolestmi hlavy nebo dokonce částečnou obrnou. U nejtěžší formy se v různých fázích nemoci mohou dokonce vyvinout obrny nervů, může dojít k selhání životně důležitých center a ke smrti.

Nebezpečí nám hrozí i v parku a na zahradě

Na skutečnost, že klíšťata se běžně vyskytují i v městské zástavbě (zahrady, parky, dětská hřiště), každoročně upozorňují hygienické stanice, které monitorují výskyt těchto roztočů ve městech. Odborníci proto varují, abyste si dali pozor i na klíšťata na zahradách, zejména v místech, kde je vyšší tráva nebo třeba hromada listí. I zde se totiž můžete nakazit klíšťovou encefalitidou.

Vitamín B nás neochrání

Těžko říct, kde se vzal mýtus, že vás před virem může ochránit vitamin B, každopádně je to velký omyl. "Vliv vitaminu B proti klíšťatům a dalším členovcům nebyl nikdy medicínsky prokázán," varuje MUDr. Hana Roháčová, primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí pražské Nemocnice Na Bulovce. Rozhodně se tak na takovouto ochranu před nákazou klíšťovou encefalitidou nespoléhejte. Jedinou účinnou ochranou je očkování.

Díky dobré kondici nejsme odolní

Klíšťová encefalitida může postihnout každého bez ohledu na věk a mnohdy zanechává doživotní následky. U osob starších 55 let navíc mívá onemocnění závažnější průběh a riziko trvalých následků je u nich větší než u pacientů mladších věkových kategorií. Jistotu, jak si s nemocí vaše tělo poradí, nemáte nikdy!

Autor: lan
Video se připravuje ...