Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Antibiotika nevyřeší všechno! Pacienti hledají diagnózu na internetu a většinou je špatná, varuje lékařka

20. prosince 2019 | 06:00

Má smysl hledat záchranu u antibiotik, když je vám mizerně? Někdy pomůžou, jindy by ale jejich užívání bylo zbytečné. Pokud si nejste jistí, zda se jedná o virózu, nebo je váš stav na antibiotika, a nechcete chodit zbytečně k lékaři, můžete si udělat domácí CRP test, který orientačně umožní rozeznat bakteriální a virovou infekci. Pokud bude hodnota zvýšená, návštěvou lékaře nic nezkazíte. 

S lidmi, kteří si sami předem určí diagnózu a už mezi dveřmi ordinace hlásí, že potřebují antibiotika, mají lékaři bohaté zkušenosti.

Když se pacienta zeptám, jak na svou diagnózu přišel, většinou dostanu odpověď, že na internetu. Obvykle jde o špatnou diagnózu a na nás je ji pacientovi vymluvit. Internet je spíše překážkou než pomocí, protože vysvětlování bývá někdy dost těžké,“ říká Jaroslava Čiefová, praktická lékařka pro dospělé z EUC Kliniky Praha Šustova.

Aby lékař rozhodl o předpisu antibiotik, stačí mu většinou důkladné vyšetření pacienta a zhodnocení jeho příznaků, které jsou například pro streptokokové angíny dost typické. V případě nejistoty pomůže jednoduchý krevní test na zánětlivý protein CRP, který bývá u bakteriální infekce zvýšený.

Na virovou infekci 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: lac
Video se připravuje ...