Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Při hypnóze nedokážu, abyste někoho zabili. Zato vyléčí nespavost a zbaví vás závislostí, říká psychoterapeut Šverma

4. prosince 2019 | 06:00

Pachatel ovládající myšlenky své oběti nebo kouzelník, který luskne prstem – a kolem začnou padat lidé. Tak většinou vypadá hypnóza na filmovém plátně nebo při zábavných show. Může být ale zdraví a psychice prospěšná. V psychoterapii pomáhá s fobiemi a mnoha dalšími traumaty. Psychoterapeut a logoped Martin Jan Šverma vyvrací předsudky. Popsal, co se s naším tělem při hypnóze děje, a poodkryl pár příběhů svých pacientů.

Jak se hypnoterapie liší od hypnózy?

Tuto otázku mi pokládají skoro všichni mí klienti. Stěžují si, že na internetu je o hypnóze příliš mnoho různých informací, neumějí si vybrat ty správné zdroje a mají strach. Jedna paní mi třeba řekla: „Viděla jsem to v televizi a bojím se, že nad sebou ztratím kontrolu a spadnu na zem, až nade mě dáte ty ruce a budu se vznášet. Abych neslítla a něco si nezlomila...“ To jsou ty předsudky o hypnóze z filmů. Nefunguje ani to, že se na vás někdo podívá a upadnete do transu. Jiná paní se zase bála, že jí vsugeruji do mysli, že někoho bude chtít zabít. To bylo, myslím, v seriálu Columbo. No a takhle prosím vypadá jediná osvěta ve společnosti. Přes filmy a seriály.

Hypnóza je ale určitý typ terapie, je to tak?

Ano. Nikdo nemůže nikomu nic přes hypnózu vsugerovat a donutit někoho k něčemu. Naopak to, co si přejeme na vědomé úrovni, se nám pomocí hypnoterapie splní. Před dvěma lety jsem založil Český spolek hypnoterapeutů, abych sdružoval odborníky, kteří jsou prověření. Mají vzdělání a výsledky. Existuje totiž spousta lidí, kteří si přečetli nějakou knihu a už se vydávají za hypnotizéry a hypnoterapeuty. Bohužel v dnešní době spousta léčitelů a šarlatánů vydělává na lidech, protože je málo kvalitní osvěty. Měl jsem pacientku, která přišla se slovy: „Nechala jsem u jedné hypnotizérky 20 tisíc, a vůbec nic se nedělo. Nepřivodila mi ani žádný příjemný pocit.“

Co tedy cítíme při hypnóze?

Hypnóza je hluboký stav relaxace a uvolnění každého svalu a nervu. Stav mezi sněním a bděním. Nejste ani vzhůru, ale ještě ani nespíte. Třeba když jste strašně unavení po celém dni a díváte se na televizi, a najednou klimbnete. To je krátký stav, ale my ho dokážeme prodloužit třeba i na hodinu.

Další strach lidí může být, že se z hypnózy neprobudí…

Přesně, to už jsem slyšel mnohokrát. Takovým lidem říkám: „Vy nespíte, jste v hlubokém stavu

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Hana Langrová
Video se připravuje ...