Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak vybrat masáž a kdy vám může ublížit? Exotické masáže Evropanům neprospívají, shodují se odborníci

8. listopadu 2019 | 06:00

Masáž je nejstarším typem terapie a patří i k nejstarším léčebným prostředkům v historii lidstva. Od začátku civilizace lidé používají ruce, aby utěšili a povzbudili někoho jiného. Už Platon tvrdil, že masírování je chvilkou relaxace, rozhovoru se svým tělem a jeho podstatou. Ovlivňuje celkový stav organismu – tělesný i duševní. Odstraňuje energetické bloky a pomáhá člověku najít vnitřní klid a zlepšit kvalitu jeho života. Jak si vybrat tu vhodnou masáž a neublížit si, a jestli řeší i chronické bolesti zad, poradili Blesku pro ženy dva maséři z Asociace českých masérů a docentka z Fakulty tělesné výchovy Univerzity Karlovy.

Dnešní masáže mají mnoho podob, technik a využití. „Návštěvy u maséra by se měly orientovat na potřeby klienta a druh masáže. Jsou masáže, po kterých dostane tělo dost zabrat a je potřeba čas na regeneraci. Oproti tomu jsou druhy masáží, které jsou opravdu velmi jemné - relaxační, kde si člověk odpočine spíše psychicky,“ vysvětlil základní rozdíl Dominik Volavý z Asociace českých masérů.

Masáže, které se provádí poctivě a zasahují hlubší vrstvy je podle něj potřeba provádět s týdenním odstupem. „Jde o to, aby masírovaná část byla dostatečně uvolněná pro další „zákrok“. Cílem však je, aby masáže nebyly tak často potřeba,“ dodává masér.

V praxi to tedy vypadá tak, že ztuhlý jedinec dorazí na masáž třikrát po týdnu, poté za čtrnáct dní, pak za tři týdny a pak jednou měsíčně. Pokud tato relace nedostačuje, mezery se zkrátí. „Pokud jde člověk za déle než měsíc, tak si tělo předchozí masáž už nepamatuje. U sportovců a fyzicky pracujících lidí může být četnost jiná,“ doplnil Dominik Volavý.

Co dělá s tělem masáž?

Masáž působí v podstatě na celý organismus. Můžeme sledovat účinky mechanické - na kůži, podkoží, svalstvo, biochemické - krev, lymfatický systém, tak reflexní - působení na nervstvo. Během masáže se kůže, podkoží a svaly prohřívají, tím dochází k uvolnění zatuhnutých míst, uvolnění svalových povázek, šlach, úponů - tím se uvolňují kloubní struktury. Zároveň se v celém těle zlepší prokrvení, začne pracovat lymfatický systém, se kterým má v současné době hodně lidí problém. Dojde k vyplavení hormonů, které evokují regenerační procesy v těle. Normalizuje se nervové napětí.

Když masér škodí našemu tělu

Masáž může přirozeně i uškodit, ale to jen při nadměrném tlaku na nevhodných místech nebo u specializovaných masáží a jejich neodborném provedení. „Klient by si vždy měl dát pozor na prostředí, kde si nechá masáž provést a prověřit si zkušenosti a odbornost maséra. Musí se také dodržovat pravidla kontraindikací masáže. Masér by měl v neposlední řadě dbát na aktuální psychosomatický stav masírovaného, každá osoba je individuální,“ vysvětlila docentka Blanka Hošková z Fakulty tělesné výchovy Univerzity Karlovy.

„Na masáž by se měl člověk cítit. Buď ho něco bolí a věří, že mu pomůže, nebo si chce jen odpočinout a dopřeje si relaxační masáž. Uškodit si můžeme špatný výběrem masáže. Například tělo Evropanů

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Hana Langrová
Video se připravuje ...