Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Uchovejte si chutě a vůně léta ve skleničce! Ty nejlepší recepty z rajčat, cuket i letního ovoce

Jak chutně zpracovat letní úrodu?
16. září 2019 | 00:00
Prezentace klienta |

Letní úroda ovoce a zeleniny láká ke kuchařským experimentům. Pokud si lámete hlavu s tím, jak plodiny zpracovat, nebo hledáte nové zajímavé chutě a recepty, poradíme vám několik způsobů, jak z letních surovin snadno a rychle vykouzlit dobroty, kterými si získáte každého strávníka.

Cuketa – královna léta

Nechybí snad na žádné zahradě. Není se čemu divit, roste jako z vody a velká úroda je dopředu zaručena. Navíc je to velmi univerzální zelenina, kterou můžete vařit, péct, grilovat, nakládat a dokonce ji lze použít i do sladkých moučníků díky neutrální chuti. S cuketou si zkrátka můžete vyhrát, ke zpracování jsou nejvhodnější menší pevné plody s lesklou slupkou, ale i přerostlé cukety se dají zpracovat na opravdovou lahůdku. Zkuste třeba výtečnou pečenou cuketu na chleba, kterou můžete dávat nejen na topinky, ale hodí se i pod maso nebo jako omáčka na těstoviny. 

Cuketa patří mezi nejvšestrannější letní suroviny.
Autor: FTV Prima

Voňavá a zralá rajčata

Není rajče jako rajče. Dnes si tahle jablíčka z ráje můžete koupit celoročně, problém je ale často v chuti. Rajčata z dovozu se většinou sklízejí zelená a nechávají se dozrát, takže sice nakonec zčervenají, ale tu typickou sladkou chuť a vůni už nezískají. Pokud tedy máte zahradu nebo dobrý zdroj, uchovejte si chuť léta na zimu.

Rajčata můžete sterilovat sekaná, celá nebo z nich připravit passatu – tedy pasírovaná rajčata vhodná na omáčky nebo polévky. A ještě intenzivnější chuti dosáhnete sušením. Sušená rajčata naložená v oleji jsou opravdovou lahůdkou sama o sobě, ale skvěle je uplatníte i při vaření – hodí se do omáček, pod maso, do pomazánek nebo do sendvičů.

Domácí sušená rajčata? Žádný problém!
Autor: FTV Prima

Zavařujeme, nakládáme

Zavařování a nakládání je přímo naším národním koníčkem. Domácí džemy, kyselé okurky, kořeněná čatní, sterilovaná zelenina – tohle zkrátka umíme a rádi zkoušíme nové recepty a nové kombinace chutí či koření. V posledních letech se navíc snažíme o zdravější zavařeniny s menším podílem cukru a bez použití umělých přísad. Pokud hledáte novou inspiraci, vybrali jsme pro vás celou sbírku zajímavých receptů na zavařování a nakládání sezonních surovin, které rozšíří váš repertoár!

Češi zavařování a nakládání milují.
Autor: FTV Prima

Inspirace není nikdy dost!

V dnešní době existuje spoustu možností, kde hledat inspiraci pro domácí vaření. Časopisy o vaření, plejáda kuchařských knih a samozřejmě bezedná studnice nápadů zvaná internet. Ale když je něčeho moc, je stejně složité v tom najít ty správné recepty. Proto jsme pro vás připravili každotýdenní výběr těch nejlepších receptů, které ctí sezonu a jsou redakcí prověřené. Tipy na jednoduché večeře, sladké moučníky i recepty na zpracování úrody najdete každý týden ve svém mailu. Stačí se jen přihlásit.

Objednejte si recepty přímo do e-mailové schránky.
Autor: FTV Prima

Video se připravuje ...