Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Naučte své děti správně jíst, ovlivníte jim celý život

26. srpna 2019 | 00:00

Svým dětem máte jít vždy příkladem a v případě jídla to platí dvojnásob. Nikdy nenaučíte jíst své děti dostatek ovoce, zeleniny a zdravých pokrmů, pokud se sami ládujete celý týden smaženými jídly a cukrem. Děti se však na rozdíl od dospělých pořád vyvíjí a následky pro jejich organismus tak budou mnohem horší. Jak tedy naučit děti správně jíst?

Nenuťte děti do jídla

Nejhorší, co může být, je nutit děti do snědení celého jídla. Někteří z vás mají ještě v živé paměti, jak je rodiče nechávali sedět u stolu, dokud nebyl talíř prázdný. Je to zbytečné a v dítěti vytvoříte k jídlu blok.

Jezte všichni společně

Ano, některé dny jsou hodně hektické. Zkuste si ale najít alespoň jednou denně čas na společné jídlo. Ať už ráno společně snídáte, nebo se potkáte u společné večeře. Nejenže tím utužíte rodinné vazby, ale dítěti také ukážete, že jídlo je i společenská událost. Snažte se také vyčlenit na jídlo dostatek času. Pokud budete dítě neustále honit a stresovat, zaděláte mu tím leda na žaludeční vředy a jídlo bude mít navždy spojené s nepříjemným zážitkem.

Autor: www.myjsmebio.cz

Nezapomínejte na pohyb

Ke zdravému životnímu stylu neodmyslitelně patří také pohyb. Právě k pravidelnému sportu ve volném čase by rodiče měli své děti vést. Nabízí se řada aktivit, ze kterých si pak mohou zvolit to, co je nejvíce zaujme. Nejenže budou děti zvyklé na pohyb, ale zároveň budou s rodiči trávit společný čas.

Základem jsou kvalitní potraviny

Co se týče stravy, je důležité volit kromě zdravých variant především kvalitní potraviny. Spolehlivou záruku poskytuje certifikované označení bio. Pokud v obchodě sáhnete po bio zelenině či ovoci, které je vždy označené logem biolistu či biozebry, můžete si být jistí, že nebudou obsahovat žádné stopy chemie. „Zatížení organismu rezidui pesticidů se ukazuje být stále větším problémem. Četné poslední studie jasně dokládají, že díky konzumaci biopotravin se výrazně snižuje množství pesticidů v těle. Je strašné, že se u nás každý den rodí děti, které již mají ve svém těle rezidua pesticidů. Osobně mi to nepřipadá normální. Nikdo totiž neví, co tento chemický koktejl udělá s tělem za pár let, když do něj postupně stravou i vodou přidáváte další chemii,” říká Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Autor: www.myjsmebio.cz

Hnojení na polích s bioplodinami se totiž provádí ekologicky, další přidanou hodnotou je tak nulové zatížení přírody, zejména vody, do které se nevyplavují pesticidy, hormony či antibiotika. V případě živočišných výrobků logo bio garantuje pečlivou starost o zvířata a bezvadné podmínky k životu.

Ekologické zemědělství navíc pomáhá zachovávat biodiverzitu, nelikviduje postřiky včely, které nutně potřebujeme k opylování rostlin, ani ptáky a pomáhá přírodu zachovat v co nejlepším stavu právě pro naše děti, kterým i výběrem potravin ukazujeme, jak mohou být k přírodě ohleduplné.

Co je vlastně bio?

Bio je značka, kterou smí producenti využívat, pouze pokud jejich postupy odpovídají zákonům ekologického zemědělství. Soulad s legislativou je prověřován pravidelnými kontrolami. Pokud požadujete opravdovou kvalitu a záruku, hledejte na obalech logo biozebry či biolistu.

Tento článek vznikl ve spolupráci s  www.myjsmebio.cz

Autor: www.myjsmebio.cz

Autor: rb
Video se připravuje ...