Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Ovoce a zelenina z nepříznivých podmínek jsou zdravější

ilustrační foto
10. února 2007 | 10:47

Na tržišti lákají ke koupi nejvíce dobře rostlé a vybarvené plody, ale ty méně vzhledné a scvrklé mohou být zdravější

Odborníci totiž zjistili, že ovoce a zelenina pěstované v nepříhodných podmínkách jsou sice často menší a hůře rostlé, ale obsahují mnohem více antioxidantů. Ty v těle plní blahodárnou funkci, neboť buňky chrání před nepříznivým vlivem volných radikálů. Největší skupinu antioxidantů tvoří flavonoidy. Tyto látky se v plodech ovoce a zeleniny tvoří tím více, čím více je mateřská rostlina vystavována stresovým podmínkám během růstu. "Napadení hmyzem a nepříznivé počasí mohou být pro rostliny velmi stresující. Dokonce i správný čas sklizně je důležitý, ráno to pro rostlinu není velký stres, ale v poledne ano," tvrdí odborník na výživu David Haytowitz. Nejvíce kolísá množství flavonoidů v závislosti na podmínkách v třešních, čerstvých borůvkách, ostružinách, brusinkách a jahodách.

Autor: Famous
Související články