Odborníci totiž zjistili, že ovoce a zelenina pěstované v nepříhodných podmínkách jsou sice často menší a hůře rostlé, ale obsahují mnohem více antioxidantů. Ty v těle plní blahodárnou funkci, neboť buňky chrání před nepříznivým vlivem volných radikálů. Největší skupinu antioxidantů tvoří flavonoidy. Tyto látky se v plodech ovoce a zeleniny tvoří tím více, čím více je mateřská rostlina vystavována stresovým podmínkám během růstu. "Napadení hmyzem a nepříznivé počasí mohou být pro rostliny velmi stresující. Dokonce i správný čas sklizně je důležitý, ráno to pro rostlinu není velký stres, ale v poledne ano," tvrdí odborník na výživu David Haytowitz. Nejvíce kolísá množství flavonoidů v závislosti na podmínkách v třešních, čerstvých borůvkách, ostružinách, brusinkách a jahodách.
Na tržišti lákají ke koupi nejvíce dobře rostlé a vybarvené plody, ale ty méně vzhledné a scvrklé mohou být zdravější
Související články
Články odjinud