Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Diabetikům může pomoci metabolická chirurgie

3. dubna 2019 | 00:00
Prezentace klienta |

Lidé s nadváhou trpí často zdravotními kompikacemi způsobenými mechanickými důsledky své váhy. Závažná jsou však také metabolické důsledky obezity jako cukrovka 2.typu, vysoký krevní tlak, nemoci oběhové soustavy, apod., které významně zkracují délku života, a to o deset i více let.

Lidem s nadváhou, kteří trpí cukrovkou 2. typu může nově pomoci tzv. metabolická chirurgie. Novým trendem je hledání stále méně agresivních operací, co nejméně zatěžujících nemocného, nicméně efektivních. Jednou z těchto nových a slibných možností je relativně jednoduchý, a přitom potenciálně vratný zákrok na tenkém střevu. Jde o laparoskopickou operaci, která spojí stranou ke straně dvě části tenkého střeva na přesně definovaných místech. Tímto celkově nepříliš zatěžujícím zákrokem na střevu dojde v řádu několika málo týdnů od operace k podstatnému zlepšení, či úplnému vymizení cukrovky 2. typu.

„Nespornou a velkou výhodou ve srovnání s jinými operacemi je, že kromě relativně malé operační i pooperační zátěže nemocného, pacient nemusí dodržovat (s výjimkou prvních 3-4 týdnů po operaci) žádnou zvláštní dietu či jídelní omezení bez toho, že by byla ovlivněna její účinnost na léčbu cukrovky,“ vysvětluje prof. Martin Fried, předseda České obezitologické společnosti a chirurg OB Kliniky.

Z  rozsáhlých výsledků chirurgické léčby DM 2. typu (metabolické chirurgie) vyplývá, že lze chirurgicky u více než 85 % diabetiků cukrovku výrazně zlepšit. Z toho téměř u 75 % diabetiků cukrovka dlouhodobě zcela vymizí. Pozitivní efekt operací pak přetrvává desítky let.

Lékaři v pražské  OB klinice mají s metabolickou chirurgií velké zkušenosti. V současné době máme k dispozici několik standardizovaných metabolických operačních možností. Jsou to operace typu plikace žaludku, tak zvané rukávové resekce, bandáže žaludku, biliopantreatické diverze či gastrického bypassu,“ uzavírá prof. Martin Fried, předseda České obezitologické společnosti a chirurg OB Kliniky.

Roční výkony OB Kliniky:

12 000 ambulantních pacientů

1 300 operací

600 bariatrických operací

700 ostatních operací

3000 gastroenterologických zákroků a vyšetřeních

 

 

Video se připravuje ...