Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Život ve znamení toalet

Ilustrační foto
19. ledna 2007 | 12:20

Je to choroba, o které se nemluví, a přitom ji má každý šestý člověk nad čtyřicet let - hyperaktivní močový měchýř

Na vlastní kůži zažívá u nás tohle trápení každý šestý člověk nad čtyřicet. Zná všechna veřejná WC ve městě, v kině si kupuje lístek zásadně na kraj řady, rozpačitě prchá z důležitých porad, náhle ukončuje telefonické rozhovory a málo pije. Diagnóza může znít: hyperaktivní močový měchýř. Do seznamu uznávaných diagnóz se dostala teprve před pěti lety. Jak ztrpčuje život Postižený nikdy neví, kdy bude muset jít na toaletu, proto se raději od její blízkosti nevzdaluje. Necestuje, nechodí do společnosti, některé profese nemůže zvládnout. Častým vstáváním v noci se nevyspí a důsledkem je únava a snížená výkonnost. "Syndrom hyperaktivního močového měchýře má na život horší dopad než cukrovka, astma, deprese nebo angina pectoris. Postihuje stejně muže i ženy, ale ty se častěji léčí," říká náš přední odborník na tuto problematiku, profesor MUDr. Michael Halaška. "S vyhledáním odborné pomoci čekají nemocní třeba půl roku až rok, protože se za své problémy stydí. Nemoc je přitom docela dobře léčitelná," dodává. Močový měchýř funguje jako svalový vak, který u zdravého člověka pojme až 600 ml moči. Jeho vyprazdňování je řízeno z centrální nervové soustavy. Impulzy jsou odtud vedeny až k močovému měchýři, kde jsou za pomoci látky zvané acetylcholin předány svalstvu močového měchýře. Svalovina močového měchýře se začne stahovat, tlak v něm stoupá a dochází k pocitu nucení na močení. Většina lidí dokáže tento pocit po určitou dobu překonat. Pacienti s hyperaktivním měchýřem s tím však mají potíže, které jim značně znepříjemňují život a zásadním způsobem je omezují. Nejčastějším pomocníkem jsou pilulky Nejčastěji bývají nasazovány léky, které blokují určité receptory ve svalovině močového měchýře. Tyto receptory se však vyskytují například i ve slinných žlázách, očích, zažívacím traktu. Mohou se proto vyskytnout nežádoucí účinky: například sucho v ústech, zácpa, zhoršené vidění. V poslední době přibyly nové léky, které působí selektivně. Výskyt nežádoucích účinků je proto u nich mnohem nižší. Kromě léků hraje roli i změna životního stylu. Od tréninku k chirurgii Lékař například doporučí optimální pitný režim. Přestože přijímat málo tekutin může být nebezpečné, mnoho pacientů se syndromem hyperaktivního měchýře málo pije. Tito lidé doslova mapují toalety, vždy vědí, kde je nejbližší a "preventivně" vyprazdňují měchýř, kdykoli je možnost. To má také zpravidla negativní dopad, protože si měchýř zvykne udržovat menší množství moči. Cílem je vytrénovat jej tak, aby vydržel bez "čurání" 3 až 4 hodiny. Chirurgická léčba se využívá až v případech, když všechny ostatní metody selžou. A to je poměrně vzácné.


Kde hledat pomoc: Seznam urologických či urogynekologických center naleznete na internetových stránkách www.hyperaktivnimechyr.cz. Pokud potřebujete odbornou radu, obraťte se na bezplatnou telefonickou linku 800 660 100, která je v provozu ve všední dny od 16 do 20 hodin.


Příznaky hyperaktivního měchýře Frekvence - nemocný pociťuje potřebu močit nejméně 8krát denně Urgence - nutkavá potřeba močit, kterou nelze překonat Nykturie - potřeba močit v noci (častěji než 3krát) Inkontinence - urgentní forma, znamená, že k úniku moči dojde kvůli nedostatku času dojít na toaletu


Proč pomáhá cvičení: Pánevní dno je oporou pro močový měchýř, dělohu a konečník. Dobře fungující svaly pánevního dna jednak zabraňují uvedeným potížím a navíc umožňují intenzivnější prožití pohlavního styku. Nepříznivým faktorem je dlouhé sezení, nečinnost, statická námaha, nadváha. Naopak vhodné cvičení může svaly pánevního dna posílit. Videokazetu Gymnastika svalů pánevního dna si můžete objednat prostřednictvím stránek www.pelvis-klub.cz. Můžete se zde zároveň dozvědět, kde si zacvičit pod vedením zkušeného fyzioterapeuta.

Související články