Sobota 19. září 2020
Svátek slaví Zita, zítra Oleg
Jasno 18°C

Vědci dali zelenou milovníkům čokolády

22. prosince 2006 | 10:35

Američtí experti zjistili, že člověk, který jí hořkou čokoládu, u sebe výrazně snižuje riziko vzniku krevních sraženin

S dobře načasovanou zprávou pro milovníky vánočních kolekcí přišli letos před Vánoci američtí experti na výživu. Ve své studii dokázali, že člověk, který pilně každý sní menší množství hořké čokolády, výrazně snižuje riziko vzniku krevních sraženin. Vědci z americké John Hopkins University testovali dobrovolníky, "čokoholiky", kteří byli vyloučeni z jiné studie, protože nebyli schopni či ochotni se své oblíbené pochoutky ani dočasně vzdát. Původní výzkum se týkal vlivu aspirinu na krevní destičky, které jsou klíčové pro srážlivost krve. Ukázalo se však, že 139 lidí muselo být ze studie vyloučeno, protože nebyli schopni dodržet dočasný zákaz pojídání čokolády. Vědci tyto čokoholiky užili k testování starší domněnky, podle které tmavá čokoláda přispívá ke snižování krevního tlaku a má i další příznivé účinky na krevní oběh. "Trocha čokolády nebo horké kakao jako součást každodenní stravy s velkou pravděpodobností prospívá zdraví. Tedy pokud lidé konzumují kvalitní, nikoli levnou čokoládu, která obsahuje náhražky nebo hodně másla a cukru," říká profesorka Diane Beckerová, která výzkum iniciovala.

Autor: PlusPress
Související články