Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Nenáviděný cizopasník našich dětí. Víme, jak porazit i ty nejotrlejší vši!

9. října 2018 | 06:00

Jako každoročně se začátkem školního roku učitelky hlásí ze svých tříd vši. Pokud i vaše dítko přišlo domů a neustále se drbe na hlavě, je potřeba hned jednat. Poradíme vám, jak se tohoto nepříjemného parazita zbavit.

Statistiky říkají, že veš v Česku navštíví až půl milionu dětských hlav ročně. Právě podzim a zima patří k nejrizikovějším obdobím s nejvyšším výskytem vší. Děti jsou v těsném kontaktu v nejrůznějších kolektivech, a vši se tak úspěšně šíří. Veš si přitom nevybírá. Napadne jakoukoli hlavu, bez rozdílu. A určitě nesouvisí s nedostatečnou hygienou, jak se dříve tradovalo.  Boj s nimi je sice  běh trochu na dlouhou trať a při jejich likvidaci musíte být trpělivá a důsledná, ale naštěstí existují rady i pomocníci, kteří si s nimi účinně poradí.

Jaké jsou příznaky nákazy?

Veš dětská je parazit vyskytující se výhradně v lidských vlasech. Měří zhruba tři milimetry a krev saje 4- až 5krát denně. To je taky hlavní důvod, proč se děti začínají při nákaze na hlavě drbat. Můžou být neklidné a unavené a na hlavě jim také objevíte štípance od bodání vší. Při kontrole vlasů se zaměřte na místa na temeni hlavy a kolem uší, kde se vyskytují nejčastěji. Objevit můžete jak dospělé jedince, tak jejich vajíčka, hnidy – ty se lepí na vlasy. Jsou podobné lupům. Na rozdíl od nich ale nejdou dobře sundat a jen tak z vlasů je nevytřepete. Když je navíc zmáčknete mezi nehty a prasknou, znamená to, že jsou živé. 

6 kroků, jak se jich úspěšně zbavit a předejít jejich návratu

1. Použijte odvšivovací prostředek

Vši určitě nemá cenu chytat, nejrychlejší je usmrcení, nejlépe udušením. K tomu vám dobře napomůžou nejrůznější přípravky, které seženete v lékárnách. Vyzkoušet můžete například Predator Repelent Junior, který je účinný nejen při výskytu vší a hnid, ale také pro prevenci. Je šetrný k vlasům i pokožce a můžete ho aplikovat dětem už od jednoho roku.

2. Odstraňte hnidy

Odvšivovacím prostředkem se zbavíte hlavně živých dospělých vší. Nikoliv však všech hnid. A tak se bohužel nevyhnete nejdůležitějšímu kroku, a to odstraňování hnid, které jsou přilepené na vlasech. Nejlepší je k tomu použít speciální hustý hřebínek zvaný všiváček, který koupíte v každé drogerii nebo lékárně. Pročešte jím důkladně pramen po prameni. Pod vyčesané vlasy si připravte bílý papír, abyste vyčesané vetřelce dobře viděla a mohla je hned zlikvidovat.

Protože  hřeben nemusí zachytit všechna vší vajíčka, doporučuje se stáhnout ručně (nejlépe nehtem) zbývající hnidy. Tento proces je zdlouhavý a pracný, ale bez něj se bohužel jistého výsledku nedočkáte. Pamatujte také na to, že hnidy dorostou v dospělé vši za sedm až devět dní. Proto je třeba stejnou proceduru zopakovat po uplynutí této doby, aby byla jistota, že jste děti odvšivila stoprocentně.

3. Vyperte vše kolem

Po náročné proceduře ve vlasech vás čeká ještě další boj s věcmi, které mohly přijít do styku s „nakaženou hlavou“.  Vyperte veškeré ložní prádlo a ručníky na 60 °C. Ostatní oblečení vyperte a vyžehlete. Nezapomeňte také na veškeré čepice a plyšové hračky. Vši v nich totiž vydrží čekat až 18 hodin, než opět vlezou do vlasů. 

4Pořádně také vydezinfikujte veškeré hřebeny, kartáče, gumičky a jiné vlasové pomůcky.

5. Upozorněte ostatní

Vším se daří hlavně v dětských kolektivech, kde mohou lehce přelézat z hostitele na hostitele. A tak na jejich výskyt je dobré upozornit ostatní ve škole či školce nebo v dalších kolektivech, kde se dítě předchozích 14 dnů pohybovalo.


6. Dbejte na prevenci

Jako nejlepší prevence se doporučuje pravidelná kontrola hlavy. Je to také jediná obrana, jak se vyhnout zavšivení celé rodiny. Preventivně také můžete vyzkoušet jednu babskou radu. Přidejte 3 až 5 kapek tea tree oleje do šamponu či kondicionéru při každém mytí vlasů. Jeho silné aroma prý vši odpuzuje. 

 

Autor: beni
Video se připravuje ...