Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

8 důvodů, proč vám padají vlasy. Můžete je zachránit!

  • 10. října 2018 | 06:00

    Problém s vypadáváním vlasů řeší hlavně muži, kteří se bojí celkového plešatění. To sice u žen nehrozí, přesto i spousta žen trápí řídnoucí kštice. I když jde většinou jen o přechodné období, je určitě dobré znát příčinu. Jaký důvod se skrývá za vaším chomáčem vlasů?

    To, že vlasy vypadávají, je normální proces. Vlasy se během života obměňují a po vypadnutí, stejně jako řasy, znovu dorostou. Počet vypadaných vlasů je velmi individuální, ale průměrně denně ztrácíme 30–100 vlasů. Za nadměrné padání vlasů se tedy považuje více než 100 vlasů za den. Asi těžko to budete počítat. Ale pokud jste si při mytí či česání najednou všimla velkého množství vlasů a na hřebenu zůstávají větší chomáče, které běžně nevídáte, je něco v nepořádku. Příčinou může být jen banální chyba, hormonální změna, ale také nemoc. Ještě než se vydáte za odborníkem (nejlépe dermatologem), zaměřte se na zdravou a vyváženou stravu, kterou je dobré obohatit o doplňky, které pomáhají růstu a regeneraci vlasů.

  • Nízká hladina železa


    Příčiny vypadávání vlasů můžou být různé
    Autor: iStock

    Nedostatek železa a anémie vám můžou způsobit vypadávání vlasů. Tělo totiž nemá dostatek železa na tvorbu hemoglobinu v krvi, který nese kyslík potřebný pro růst a opravu všech tělesných buněk, a to včetně buněk, z nichž vznikají folikuly. To, jestli se tento problém týká právě vás, zjistíte krevními testy. Poté můžete sáhnout po nějakém doplňku stravy s obsahem železa. Doporučuje se však konzultace s lékařem, protože i příliš mnoho železa organismu škodí.

  • Problémy se štítnou žlázou

     

    Příčiny vypadávání vlasů můžou být různé
    Autor: iStock

    Může také jít o dva problémy způsobující vypadávání vlasů, a to o sníženou, nebo naopak zvýšenou funkci štítné žlázy. Pokud jde o zvýšenou funkci, máte vlasy navíc jemné a křehké. Pokud vám doktor diagnózu potvrdí, čeká vás léčba pomocí medikamentů.

     

  • Stres

     

    Příčiny vypadávání vlasů můžou být různé
    Autor: iStock

    I dlouhodobý a silný stres může být příčinou náhlé ztráty vlasů. Většinou se neprojeví hned, ale dva až tři měsíce po překonání nějakého těžkého období, kdy jste řešila například rozvod, nemoci v rodině, ale i stres organismu po porodu.

     

  • Hormonální změny v těhotenství a po porodu

    Příčiny vypadávání vlasů můžou být různé
    Autor: iStock

    Padání vlasů u žen často souvisí s hormonálními výkyvy. Největší změny se dějí v době těhotenství a po porodu. Padání vlasů je v tomto období opravdu běžné a normální, takže není potřeba zbytečně panikařit a vyhledávat odborníka. Změny kvality a kvantity vlasů můžou nastávající maminky vnímat v období druhého až třetího měsíce těhotenství. Druhá vlna padání vlasů je může čekat po porodu, kdy se estrogen v organismu opět dostává do normálu.

  • Nízká hladina estrogenu

     

    Příčiny vypadávání vlasů můžou být různé
    Autor: iStock

    V období menopauzy a po ní výrazně klesá hladina estrogenu a mnoho žen zaznamenává problémy s padáním vlasů. Jde o zcela běžný jev, který doprovází proces stárnutí. Mnohem lépe tento problém zvládnete pomocí doplňků stravy, které obsahují vysoké množství antioxidantů nebo jsou určeny přímo k potlačení padání vlasů. Důležité je ale také dbát na kvalitní stravu: dopřávat si dostatečné množství zeleniny, bílkovin a dodržovat pitný režim.

     

  • Užívání léků

    Příčiny vypadávání vlasů můžou být různé
    Autor: iStock

    Vliv na kvantitu vašich vlasů může mít také užívání určitých typů léků. Jde například o cytostatika, imunosupresiva, antiepileptika, cholestatika nebo o nadbytek vitaminu A, kdy vedlejším účinkem může být právě vypadávání vlasů. Pokud se tak děje, konzultujte jejich užívání u svého lékaře.

     

  • Nemoc s horečkami

     

    Příčiny vypadávání vlasů můžou být různé
    Autor: iStock

    Pokud jste prodělala infekci spojenou s vysokými teplotami, je možné, že po nemoci vám mohou začít vypadávat vlasy. Neděje se to však hned, ale většinou se zpožděním dvou až tří měsíců, pak se to opět vrátí do normálu.

     

  • Úprava vlasů a pokrývka hlavy

     

    Příčiny vypadávání vlasů můžou být různé
    Autor: iStock

    Může se stát, že za problémy s padáním vlasů může úplná banalita. Třeba drastické česání, každodenní stahování do těsných ohonů a drdolů nebo také časté nošení čepic, klobouků či přileb. Vlasům také nesvědčí velmi častá a nešetrná tepelná úprava s pomocí fénu, kulmy, žehličky. Snažte se tedy vlasy příliš nezatěžovat. V případě problémů vybírejte šampon a kondicionér, jejichž cílem je posílení slabých vlasů. Sáhnout můžete po speciálních kúrách s aktivními látkami, které vypadávání vlasů usměrní.

     

Autor: beni
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...