Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Mýty o plastice prsou. Opravdu se s implantáty nesmí do letadla?

20. března 2018 | 06:00
Prezentace klienta |

O plastice prsou se toho napovídá hodně... Možná jste již také zaslechla, že prsní implantáty znemožňují kojení, nebo že si kvůli nim nebudete moci zaplavat. A že při cestování letadlem mohou silikony prasknout. Tato "fakta" ovšem nejsou založená na pravdě. Na vaše dotazy odpovídal MUDr. Martin Skála z kliniky OB Care.

Ráda bych věděla, co je pravdy na informaci, že časem se musí implantáty vyměnit.

Životnost prsních implantátů se udává kolem 20-25 let, ale neznamená to, že je povinnost implantáty měnit. Pokud není zdravotní problém (kapsulace, prasknutí implantátu atd.) a klientce stav vyhovuje i po estetické stránce, tak mohou zůstat i déle. Většinou se z estetických důvodů mění po 10-15 letech, protože se změní i tělo klientky a je třeba upravit tvar.

Lze operaci hradit ze zdravotního pojištění? Popř. na kolik peněz taková operace vyjde?

Zvětšení prsů nelze uhradit ze zdravotního pojištění, cena záleží na druhu a značce implantátu, ale je třeba se ujistit, co všechno je v ceně ( zákrok, implantáty, anestesii, léky, kontroly, pooperační kompresní prádlo, pobyt na klinice..), mnohdy inzerovaná cena je pouze za zákrok a implantáty a event. anestesii a ostatní náklady se klient dozví až následně. Obecně jsou ceny od 63 do 90 tisíc, ale naleznete i pracoviště s cenami přesahující 100 tisíc.

Jaká jsou největší rizika prsních implantátů? Může mě operace výrazně ohrozit na zdraví?

Obecně lze říct, že rizika jsou velmi nízká, ale pokud pomineme obecná rizika shodná u všech operací (zánět, jizvení, krvácení, komplikace anestesie…) tak specifický je výskyt silikonu v uzlinách, což ale obvykle nepůsobí obtíže a výskyt anaplastického velkobuněčného lymfomu (ALCL) což je maligní onemocnění mízních uzlin. Tato forma lymfomu spojená s přítomností silikonu v těle je poslední dobou velmi zkoumána a ještě nejsou definitivní výstupy. Nicméně jde o velmi raritní záležitost v poměru k počtu osob na světě, které mají silikonové implantáty.

Zajímalo by mě, zda má zvětšení prsou vliv na kojení. Zejména, zda ho nemůže ohrozit a zda si upravená prsa udrží v průběhu i po kojení tvar.

Přítomnost implantátu kojení neovlivní, jde spíše o pozici implantátu ( pod nebo nad sval) a cestu, kudy se implantát vkládá. Při vložení z řezu kolem dvorce se musí proniknout přes žlázu a následné jizvení může kojení ovlivnit. Co se týče vzhledu, tak záleží na tom, jak moc se prsy kojením zvětší a jak se s touto změnou kůže po ukončení kojení vyrovná. Někdy je třeba např. modelace, jindy se prsy vrátí do původního tvaru.

Lze se k vám objednat na konzultaci? Je potřeba něco donést a kolik taková konzultace stojí?

Samozřejmě - není problém se objednat, můžete využít bezplatnou linku OB CARE (800 888 973) nebo jiný kontakt, konzultace stojí 300Kč. Obvykle nejsou třeba žádné dokumenty, jedině v případě nějakých chronických onemocnění nebo onemocnění dotýkající se operované oblasti.

Ceký chat s odborníkem je k dispozici zde:

Další informace naleznete na www.obcare.cz.

Video se připravuje ...