Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Stop pocení

4. září 2006 | 10:00

Pocení je přirozený jev, ale nesmí ho být příliš. Pokud se až neobvykle moc potíte, pak můžete trpět hyperhidrózou

Pokud se vám neustále potí ruce nebo nohy, máte od potu mokré skvrny v podpaží, nebo vám nejen při obchodních jednáních teče pot z čela, možná trpíte hyperhidrózou. Název této nemoci zní sice strašidelně, ale ve skutečnosti nejde o nic vážného, jen velmi nepříjemného. Tato choroba vás může doslova izolovat od společnosti. Pocení je normální a potíme se všichni, protože tím člověk reguluje teplotu těla a chrání se před přehřátím. Pokud se však potíte i v klimatizované místnosti, není něco v pořádku. Kdy jde o nadměrné pocení Rozdíl mezi normálním a nadměrným pocením je značný. Jestliže se potíte v horku, při tělesné námaze, při horečce a v sauně, kde při pocení odcházejí z těla škodliviny, je to zcela přirozené. Člověk s hyperhidrózou se však potí 3x až 4x více než zdravý člověk. Často tyto problémy souvisejí s psychickými stavy - stres, nervozita, strach apod. Podle MUDr. Kataríny Třískové trpí hyperhidrózou častěji muži, ale ženy se častěji léčí. "U pánů, kteří se potí v podpaží, se nejedná jen o malá kolečka na oblečení, ale o zcela mokré košile. Proto nosí 2 až 3 košile s sebou do práce, aby se mohli během dne převléci. U pocení nohou zničí boty během jediného měsíce, mají je tak promáčené, jako kdyby se prošli kaluží," popisuje obtíže některých pacientů MUDr. Roman Šmucler z Institutu estetické medicíny Asklepion. Nadměrné pocení ve spojitosti se špatnou hygienou může vést až k plísním, kterým se výborně daří právě ve vlhkém prostředí. Dopad na psychiku Přílišné pocení není choroba, která by nějak ohrožovala zdraví, ale život dokáže člověku pěkně otrávit. Pro pacienta je nesmírně složité s chorobou bojovat na veřejnosti a skrývat její projevy. To se pak odráží na jeho psychickém stavu, neboť se za svůj handicap stydí a mnohdy musí měnit své životní návyky. Nedávný průzkum ukázal, že lidé s hyperhidrózou se cítí frustrovaní v každodenních činnostech, trpí nedostatkem sebevědomí, vyhýbají se společnosti a upadají do depresí. Nemoc ovlivňuje nejen jejich zájmy, ale i osobní a intimní život. V některých případech musí změnit i zaměstnání. Vážné komplikace mohou mít hudebníci (kytaristé, houslisté apod.), lékaři, horolezci, krasobruslaři, obchodníci a řada dalších profesí. Léčba Hyperhidróza je onemocnění, které se obvykle začíná projevovat v mládí. Pokud se neléčí, potýká se s ní postižený po celý život. Na těle máme asi 2-5 milionů potních žlázek. Proto když se přestaneme potit po některém z uvedených zákroků, není to nebezpečné. Hyperhidrózou trpí miliony lidí na celém světě, u nás jsou to desetitisíce. Podle studií používá antiperspiranty jen pětina Čechů!


Způsob léčby * místní - používání neparfémovaných antiperspirantů. Pocení jen zmírní, někdy může docházet k alergickým kožním reakcím. * perorální - léky. Nevýhodou jsou vedlejší účinky v podobě nevolnosti, zmatenosti, únavy či poruch zraku. * injekce botulotoxinu - prokazatelné zlepšení, účinek nastupuje po 2 až 3 dnech a trvá zpravidla 4 až 6 měsíců. Nevýhodou je příliš vysoká cena. "Pojišťovny tyto zákroky neproplácejí, protože nejde o nemoc, která by člověka ohrožovala na životě. Pokud má pacient s pocením opravdu velké problémy, může to lékař řešit chirurgicky," říká MUDr. Katarína Třísková. * iontoforéza - používá se speciální přístroj, kterým se pacientovi přivádí do rukou a nohou slabý elektrický proud. Nevýhodou je, že tuto metodu nelze použít na jiné části těla. * chirurgický zákrok - tzv. liposukce podpaží, kdy se odstraní potní žlázy. Druhým způsobem operace je přerušení nebo odstranění nervových vláken.
Jak poznáte, že trpíte nadměrným pocením: * silně se potíte i v klidu při nízké okolní teplotě * neustále si otíráte dlaně a vyhýbáte se podání ruky * zničíte deset párů obuvi za rok * nesundáte si sako ani ve velkém horku * celý den si otíráte kapky potu z čela
Postup při aplikaci botulotoxinu Škrobovým testem lékař zjistí, kde se pacient potí nejvíce. Znecitlivění Emla krémem pod potravinovou fólií (zhruba hodinu před aplikací). V místech, kde jsou modré skvrny, se pacient potí nejvíce. Označení jednotlivých vpichů. Aplikace zředěného botulotoxinu tenkou jehlou.
Druhy hyperhidrózy: lokalizovaná - postihuje jen určitá místa generalizovaná - postihuje rozsáhlejší část těla Dále nemoc dělíme na: primární - příčina není známa, svou roli může hrát dědičnost, neboť asi u poloviny nemocných se hyperhidróza vyskytuje v rodině. sekundární - je projevem jiného onemocnění. Pocení také zvyšují stres, nervozita, užívání léků, nikotin, kofein, kořeněné jídlo, alkohol.
Nejčastější výskyt hyperhidrózy: * dlaně rukou * chodidla * podpaží * obličej Postižena mohou být i třísla, trup, záda i jiná místa na těle.