Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Proč se zánět močového měchýře pořád vrací? A jak ho léčit?

Bolestivé močení je hlavním příznakem zánětu močových cest.
27. listopadu 2017 | 06:00

Kdo poznal zánět močového měchýře, už na něj nikdy nezapomene. Bolestivé močení, jako byste čurali tabasco, je pro toto onemocnění, kterému lékaři říkají cystitida, charakteristické. Alespoň jednou v životě jím onemocní každá druhá žena. Většinou se jeho léčba neobejde bez antibiotik. Tím, co jíte, co pijete a jak se chováte, tomu můžete do budoucna předejít.

Zánět močového měchýře samozřejmě postihuje kromě žen i muže. Mnohonásobně větší „šanci“ ale mají ženy – už jen z toho prostého důvodu, že ženské pohlavní uspořádání zánětu podstatně více nahrává. S projevy zánětu močového měchýře se tak setkává přibližně 50  procent žen. Jak  vzniká?

„Nejčastější mechanismus přestupu infekce je vzestupnou cestou močovou trubicí do močového měchýře. Jelikož je ženská močová trubice kratší a umístěná blíže konečníku než u muže, bakterie ze střeva snáze infikují močový měchýř,“ vysvětluje urolog Vladislav Klemenc.

Příčiny vzniku jsou i v divokém sexu

U vzniku cystitidy stojí několik dalších příčin. „Onemocnění souvisí s řadou různých okolností. Mezi ty hlavní můžeme počítat nedostatečný příjem tekutin,“ uvádí urolog. Tuto podmínku přitom nemusíme splňovat jen při cvičení ve fitku. „Často léčíme zánět močového měchýře u mladých děvčat, která tráví krásný letní den na koupališti v mokrých plavkách a málo pijí, jelikož pití ve stánku je drahé,“ upřesňuje lékař. 

K častým infekcím močového měchýře dochází i po divočejších sexuálních hrátkách nebo poté, co začnete intimně žít s novým partnerem. Proto se někdy cystitidě přezdívá „nemoc líbánek“. Dráždivě může působit také kondom nebo lubrikant.

K rozšíření infekce může žena přispět i sama, pokud se po vymočení utírá směrem od konečníku. Je celkem nasnadě, že zánět močového měchýře si stejným mechanismem může přivodit i malá holčička, která ještě nemá zažité správné hygienické návyky (zvláště pravidlo utírání „odpředu dozadu“). Na vzniku potíží se může negativně odrazit rovněž kouření či pobyt v zakouřeném prostředí; to vše způsobuje nižší slizniční imunitu. Dalším rizikovým faktorem se podle některých odborníků může stát i nedostatečné vyprazdňování močového měchýře.

Příznaky zánětu močového měchýře

Subjektivními příznaky cystitidy jsou pálení a řezání při močení, především na konci močení, pocit nedovyprázdněného měchýře a ‚trvalé‘ nucení na močení, ač se pacientka chvíli předtím vyprázdnila. V různé intenzitě má postižená žena bolesti v podbřišku,“ potvrzuje MUDr. Michaela Matoušková z pražského Urocentra. Výčet nepříjemných příznaků tím ale nekončí: moč bývá při cystitidě i více cítit a má zakalenou barvu. U části pacientek může být zbarvena dočervena v různých odstínech.

 

O dalších příznacích zánětu močového měchýře a jeho léčbě čtěte na Mojezdraví.cz

 

Autor: Markéta Ostřížková
Video se připravuje ...