Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Když máte vysoký tlak: Jaké jídlo vám ho skutečně sníží?

  • 30. června 2017 | 06:00

    Bolívá vás hlava, nespíte nebo se vám častěji spouští krev z nosu? To jsou jen některé z matoucích příznaků vysokého tlaku. A ten může za téměř polovinu předčasných úmrtí v populaci České republiky!

  • Jsme překyselení a ve stresu

    ...
    Autor: Shutterstock

    Podle východní medicíny patří k hlavním příčinám hypertenze dlouhodobě špatná životospráva, hodně škodí cukr, bílá mouka, smažené pokrmy a také stres. V organismu se pak vylučují hormony (hlavně adrenalin), které dlouhodobě poškozují tkáně – to následně způsobuje zrychlený tlak i tep. 

  • Pulsová diagnostika

    Autor: Shutterstock.com

    V alternativní terapii hypertenze se osvědčila pulsová diagnostika – na jejím základě doktor určí metabolický typ pacienta a podle toho zvolí strategii léčby. Základ je ale ve všech případech stejný, a to především změna jídelníčku, dostatek pohybu, odpočinku i spánku. Skvělé jsou i meditace, dýchací cviky, jóga a muzikoterapie. 

  • Ajurvédské procedury

    Autor: profimedia.cz

    Význam při úpravě tlaku mají i oblíbené ajurvédské procedury, například širodhara. Při ní lékař půl hodiny pomaličku rozlévá pacientovi po čele teplý olej s přídavkem léčivých bylin. Širodhara má i výrazný omlazovací efekt. 

  • Léčba jídlem

    Autor: iStock

    Je experimentálně dokázáno, že krevní tlak snižují chřest, česnek, cibule, celer nebo banány. Skvělé jsou i fenykl, oregano, bazalka, estragon a všechno, co podporuje krevní oběh, tedy zázvor, kajenský pepř nebo máta. Z bylin jsou dále vhodné hloh nebo kozlík lékařský. 

  • Ostrá je dobrá

    Autor: iStock.com


    Vysoký tlak nejčastěji trápí toho, kdo má pomalý metabolismus, miluje těžká mastná jídla a mívá potíže s nadváhou. Patříte sem? Vsaďte na bylinky svíravé až pálivé chuti. Takové jsou například kajenský pepř nebo směs koření se zázvorem a koriandrem, kterou seženete pod názvem trikatu.

    Další informace o vysokém krevním tlaku a jeho léčbě najdete v aktuálním čísle časopisu Blesk Zdraví, které je právě na stáncích:

    titulka blesk zdraví červenec
    Autor: Blesk Zdraví

Autor: red
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...