Když máte vysoký tlak: Jaké jídlo vám ho skutečně sníží?
Bolívá vás hlava, nespíte nebo se vám častěji spouští krev z nosu? To jsou jen některé z matoucích příznaků vysokého tlaku. A ten může za téměř polovinu předčasných úmrtí v populaci České republiky!
Jsme překyselení a ve stresu
...Autor: ShutterstockPodle východní medicíny patří k hlavním příčinám hypertenze dlouhodobě špatná životospráva, hodně škodí cukr, bílá mouka, smažené pokrmy a také stres. V organismu se pak vylučují hormony (hlavně adrenalin), které dlouhodobě poškozují tkáně – to následně způsobuje zrychlený tlak i tep.
Pulsová diagnostika
Autor: Shutterstock.comV alternativní terapii hypertenze se osvědčila pulsová diagnostika – na jejím základě doktor určí metabolický typ pacienta a podle toho zvolí strategii léčby. Základ je ale ve všech případech stejný, a to především změna jídelníčku, dostatek pohybu, odpočinku i spánku. Skvělé jsou i meditace, dýchací cviky, jóga a muzikoterapie.
Ajurvédské procedury
Autor: profimedia.czVýznam při úpravě tlaku mají i oblíbené ajurvédské procedury, například širodhara. Při ní lékař půl hodiny pomaličku rozlévá pacientovi po čele teplý olej s přídavkem léčivých bylin. Širodhara má i výrazný omlazovací efekt.
Léčba jídlem
Autor: iStockJe experimentálně dokázáno, že krevní tlak snižují chřest, česnek, cibule, celer nebo banány. Skvělé jsou i fenykl, oregano, bazalka, estragon a všechno, co podporuje krevní oběh, tedy zázvor, kajenský pepř nebo máta. Z bylin jsou dále vhodné hloh nebo kozlík lékařský.
Ostrá je dobrá
Autor: iStock.com
Vysoký tlak nejčastěji trápí toho, kdo má pomalý metabolismus, miluje těžká mastná jídla a mívá potíže s nadváhou. Patříte sem? Vsaďte na bylinky svíravé až pálivé chuti. Takové jsou například kajenský pepř nebo směs koření se zázvorem a koriandrem, kterou seženete pod názvem trikatu.Další informace o vysokém krevním tlaku a jeho léčbě najdete v aktuálním čísle časopisu Blesk Zdraví, které je právě na stáncích:
titulka blesk zdraví červenecAutor: Blesk Zdraví