Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Povinné očkování. Proč je důležité a co vám hrozí, pokud vaše dítě očkované není

18. července 2017 | 00:00
Prezentace klienta |

Otázku, zda dítě očkovat či ne řeší v rodinách především ženy. Epidemie spalniček, která se momentálně šíří celou Evropou opět otevřela téma nutnosti očkování a důležitosti tzv. kolektivní imunity. Právě její absence je totiž nejčastější příčinou šíření různých druhů onemocnění. Tyto nemoci ohrožují zejména děti rodičů, kteří své děti z obavy z možných negativních následků očkovat nedali. Ohrožují tím však nejen své dítě, ale i celé okolí.

Očkování, věčné téma všech maminek

Dříve bylo očkování samozřejmostí a maminky jej moc neřešily. V dnešní době je ale vše jinak. Na každém pískovišti najdete maminky, které vzrušeně debatují o kladech a záporech každé vakcinace. I v okruhu svých kamarádek-maminek málokdy najdete jednotný názor na očkování svých ratolestí.

Co je kolektivní imunita?

Principiálně funguje kolektivní imunita tak, že zdraví jedinci, jejichž imunitní systém je schopný zvládnout vakcinaci, chrání i ty jednotlivce, kteří nemohou být z nejrůznějších zdravotních důvodů očkováni. Platí to pro nemoci přenášené z člověka na člověka. Zařazení vakcinace proti příušnicím, tetanu, záškrtu, spalničkám, zarděnkám či dětské obrně do plošného očkovacího programu se osvědčilo nejen v České republice. Příkladem je třeba dětská obrna, kterou se podařilo téměř vymýtit. I to je výsledkem systému kolektivní imunity.

Jak jsme na tom s očkováním u nás doma?

Naštěstí, podle nedávného průzkumu* je téměř 9 z 10 českých žen jasným zastáncem povinného, ale i vybraného nepovinného očkování. V kategorii dobrovolného očkování je nejvyšší zájem o očkování proti žloutence typu A a proti zákeřným pneumokokovým infekcím. Právě zmíněné pneumokokové infekce, které způsobují mimo jiné těžké zápaly plic, se České republice, bohužel, nevyhnuly ani loni.

Více než polovina dotázaných žen buď již své děti očkovala, nebo určitě bude očkovat proti žloutence typu A (57 %), pneumokokové infekci (57 %) a klíšťové encefalitidě (56 %). Z doporučených vakcín je ale zájem i o očkování proti rakovině děložního čípku (50 %), meningitidě (47 %) i rotavirové infekci a planým neštovicím.

.

* O průzkumu

Průzkum byl realizován s využitím platformy Ipsos Instant Research. Sběr dat probíhal on-line formou v dubnu 2017. V on-line dotazníku odpovídalo celkem 525 respondentek v ČR, v reprezentativním zastoupení podle věku, regionu, velikosti bydliště a vzdělání.

Video se připravuje ...