Hořčík neboli magnesium je minerál, který naše tělo potřebuje pro více než 350 metabolických procesů. Pokud nám chybí, můžeme pozorovat řadu negativních projevů, jako jsou zvýšená únava, psychické vyčerpání, stres i nepříjemné křeče v lýtkách. Avšak i mnoho dalších závažných zdravotních problémů často souvisí s nedostatkem hořčíku. Přitom některé nové vědecké studie tvrdí, že hořčíku v potravinách radikálně ubývá. Příčinou je změna technologie pěstování i zpracování potravin. Proto, zejména pokud patříte mezi skupiny lidí ohrožené jeho nedostatkem, potřebujete vědět, jak jinak účinně hořčík doplnit.
Trh s vitaminovými a minerálními doplňky stravy je dnes skutečně bohatý. Zejména v případě hořčíku se však rozhodně nevyplatí sáhnout po prvním, na který narazíte, ale ani po tom nejlevnějším. Jednotlivé přípravky totiž nabízí magnesium v různých podobách a ne každá z nich je pro naše tělo stejně dobře vstřebatelná.
Často se mylně domníváme, že jakýkoliv hořčík, který nám doporučí v lékárně, je ten správný. Rozhodně tomu tak není. Výzkumy potvrzují, že se míra absorpce hořčíku pohybuje mezi 4 až 50 %. Většina doplňků stravy obsahuje hořčík v podobě oxidu hořečnatého. Ten ale patří mezi hůře vstřebatelné formy hořčíku, která garantuje jen cca 4% vstřebatelnost. Podobně špatnou vstřebatelnost má například uhličitan hořečnatý.
Jak najít dobře vstřebatelný hořčík?
Obecně se dnes doporučují doplňky stravy s kombinací několika forem hořčíku. Mezi ty dobře vstřebatelné patří glukonát hořečnatý. Nejenže se lehce vstřebává, ale vyznačuje se i rychlým nástupem účinku. Dobře se vstřebává i citrát hořečnatý. Obě tyto formy hořčíku najdete v doplňku stravy Floradix® Magnesium. Jelikož jde o tekutý doplněk stravy, je vstřebatelnost hořčíku ještě umocněna. A to i díky obsaženým ovocným šťávám a medu, které zlepšují vstřebatelnost. Nezapomeňte ale ani na doplňování hořčíku ve formě na hořčík bohaté stravy. Jezte luštěniny – především čočku, hrách nebo fazole, smlsněte si na oříšcích, máku nebo kakau, zkuste do jídelníčku přidat obilné klíčky nebo jáhly. A hořčík najdete i v plodech moře.
Dobrému vstřebávání hořčíku lze pomoci
Za nedostatečným vstřebáváním hořčíku nemusí stát jen jeho výběr, ale i to, že jej nesprávně užíváme. Hořčík se nejlépe vstřebává, pokud jej užíváte spolu s jídlem. Vhodné je proto užít hořčík těsně před jídlem. Vyhněte se často nabízeným kombinacím vápník-hořčík-zinek. Zinek a vápník totiž zhoršují vstřebávání magnesia. Vstřebávání hořčíku zhoršují železo, mangan a fosfor. Vyvarujte se i tučným jídlům – tuky totiž rovněž snižují vstřebávání hořčíku. Naopak, vstřebávání hořčíku dokáže pomoci vitamin D, ale i jeho užívání v tekuté formě.
Tip na dobře vstřebatelný hořčík
Osvědčeným doplňkem stravy s hořčíkem je Floradix® Magnesium. Jde o tekutý doplněk stravy, který obsahuje organickou formu hořčíku s rychlou vstřebatelností do organismu. Určitě vám bude navíc i chutnat. Obsahuje totiž směs ovocných koncentrátů z ananasu, meruněk, manga, hrušek a dalšího ovoce, které doplňuje med. Pro podporu trávení jsou součástí tohoto chutného „koktejlu“ i výtažky z fenyklu a heřmánku. Nemusíte se obávat ani žádných negativních „éček“. Floradix® Magnesium totiž neobsahuje konzervanty ani barviva. Je bez lepku a bez alkoholu. Hodí se i pro děti od tří let a také v těhotenství.
Autor: Berta Pean