Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Na spalničky už se zase umírá! Můžou za to odpůrci očkování?

  • Pokud by se proti spalničkám očkovali všichni, onemocnění by se na Zemi zcela vymýtilo. Virus totiž nepřežívá na zvířatech.
    5. dubna 2017 | 06:00

    Díky povinnému očkování od 80. let se ve všech vyspělých zemích spalničky podařilo téměř vymýtit. Teď se na ně znovu umírá i v Evropě. Epidemie je v Rumunsku, hrozí ale i Rakousku, Velké Británii a sousednímu Slovensku. Můžou za to zvýšený pohyb lidí mezi zeměmi a také odpůrci očkování.

     

  • Proč nechtějí očkování?

    ...
    Autor: iStock.com
    Odmítají nechat své děti očkovat, protože si myslí, že to není potřeba a negativní následky očkování jsou podle nich větším rizikem než samotná nemoc. Takové jsou argumenty rodičů, kteří odmítají dát své děti očkovat. Čelí pak kritice ze strany lékařů i ředitelů škol a školek. Ty dokonce mohou odmítnout děti přijmout. 

  • Co vadí na vakcíně proti spalničkám?

    Příušnice se projevují zduřelými žlázami, vakcíny z dětství už nepůsobí
    Autor: Profimedia

    Teď se kritika odpůrců očkování zaměřila na vakcínu proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím, vznikla petice usilující o to, aby byla jen dorovolná. Tvrdí - mimo jiné - že je zbytečné, protože jde o poměrně banální onemocnění, kdežto očkování je další zátěží dětského organismu. A že pořádně nechrání ani proti jednomu z nich, protože očkovací kalendář musí být kompromisem tak, kdežto kdyby se očkovalo samostatně, byly by intervaly mezi dávkami přesnější. Naopak už se neargumentuje tím, že vakcína označovaná jako MMR způsobuje autismus, ačkoli se najdou jedinci, kteří tomu věří. 

  • Nakazí se více dospělých?

    Jarní nachlazení a virózy trápí děti i dospělé.
    Autor: scom

    Odpůrci poukazují i na to, že tyto nemoci jsou nebezpečné zejména pro dospělé, avšak do té doby ochrana často nevydrží, jak dokládá například i nedávná severočeská epidemie spalniček či občasný výskyt příušnic mezi českými puberťáky. Jenže například vakcinolog Rastislav Maďar tvrdí, že právě očkování dětí chrání dospělé před zarděnkami, které jsou nebezpečné zejména pro těhotné ženy. Nebo dospělé muže před příušnicemi, které způsobují neplodnost. Podle něj jsou navíc fatální komplikace nemoci i mezi dětmi častější, než se dosud soudilo. 

  • Spalničky jsou vážná nemoc

    Očkují se děti od 15 měsíců.
    Autor: iStock.com

    Spalničky se sice projevují je převážně vysokou horečkou, kašlem a typickou vyrážkou po celém těle, pokud ale onemocní malé dítě či dospělý s oslabenou imunitou, přidávají se velmi často komplikace v podobě zápalu plic, zánětu středního ucha nebo zánětu mozku, často se přidávají bakteriální onemocnění oslabeného organismu. Nejhorší komplikace, jejíž pravděpodobnost je 1:600, je subakutní sklerotizující panencefalitida, tedy neléčitelné nervové onemocnění, na které desetina nemocných umírá ještě během prvních tří měsíců od propuknutí choroby. Dalších 80 procent  nemocných zemře během následujících tří let a zbývajících 10 procent zemře do deseti let.

  • Hrozí epidemie


    ...
    Autor: iStock.com
    „Nárůst případů spalniček v Evropě je očekávaná situace, u nás je proočkovanost v rámci Evropy i díky přetrvávající povinnosti této vakcíny lepší než v mnoha jiných zemích. V komunikaci s odpůrci očkování jsem osobně upozorňoval na to, že rodiče, kteří jim uvěří, mohou způsobit epidemie. Ty sice povedou ke zvýšení proočkovanosti následkem zvýšené poptávky po vakcínách, pro některé děti už ale může být pozdě. Teď se to jasně dokazuje v Rumunsku,“ říká Rastislav Maďar, prezident Fóra infekční, tropické a cestovní medicíny. V Rumunsku onemocněly tři a půl tisíce dětí a téměř dvě desítky jich na spalničky zemřely. 

    Situaci na Slovensku sledujte v našem videu:

    Video se připravuje ...
    Dětí bez očkování přibývá, rodiče tak mnohdy riskují jejich život • VIDEO: Joj

  • Věřte svému lékaři


    ...
    Autor: iStock.com

    „Očkování každého dítěte musí posoudit lékař individuálně, pokud má pochybnosti, je možné odložit ho na později. Pokud však očkování posunují nebo negují rodiče ve velkém bez zdravotního důvodu, ohrožují tím nejen své dítě, ale i ostatní, které nemohou být očkovány, i kdyby jejich rodiče chtěli.“ Na to,  že za šířením spalniček je snižování počtu očkovaných dětí, letos poukázala i Světová zdravotnická organizace. 

    Většina případů spalniček se objevila v zemích, kde proočkovanost klesla pod 95 procent – Francie, Německo, Itálie, Polsko, Rumunsko, Švýcarsko a Ukrajina. Teď epidemiologové očekávají vzestup počtu nemocných na Slovensku. 

    Jako probíhá onemocnění a kdo je ohrožen komplikacemi? Jaká je pravděpodobnost vzniku komplikací při očkování? Více o argumentech odpůrců očkování i lékařů si přečtěte v článku na mojezdravi.cz.

Autor: Kateřina Erbsová, wall
Klíčová slova:  splaničky, pupínky, očkování, epidemie
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...