Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nemoc šílených matek! Ubližují svým dětem, aby je dostaly do nemocnice

Matky s Müchhausenovým syndromem vypadají jako pečující.
18. února 2017 | 06:00

Sklon k sebepoškozování je problém, ale ve výsledku tím ubližuje člověk pouze sám sobě. Pokud tedy vyjmeme psychickou újmu okolí postiženého. Jenže některé matky mají větší problém, a to touhu poškozovat své děti. Často nevědomě, ale o to nebezpečněji. Jde o psychickou poruchu, která se nazývá Münchhausenův syndrom by proxy.

Jak si představíte člověka, který ubližuje svému dítěti? Zřejmě jako neudržovanou ženu s mastnými vlasy, která žije v malém bytě, ve kterém se neuklízí. Pravděpodobně závislou na alkoholu nebo jiných omamných látkách. Ano, i tak může vypadat. V takovou chvíli se ale často dostane pod drobnohled okolí, a někdy se tak třeba případné problémy odhalí včas. 

Na první pohled dokonalé mámy

Kdyby to ale bylo tak jednoduché. Některé tyranky totiž na první pohled nepoznáte, stejně tak ani nepoznáte, že své dítě týrají. Dělají to totiž tak, aby to nebylo zjevné. Mezi jejich triky patří třeba podávání léků, kterými záměrně dítěti škodí. Způsobují průjmy, které pak malé děti dehydratují. V jednom z prvních případů, které byly popsány, matka svému potomkovi dala tak velké množství soli, že musel být okamžitě hospitalizován. Bohužel na předávkování chloridem sodným zemřel. 

...
Autor: Shutterstock.com

Lidé (nejčastěji to bývají matky), kteří toto páchají, jsou psychicky nemocní. Lékaři ale stále tápou ohledně toho, co je spouštěčem této poruchy. Ale důvodem, proč se takového chování dopouštějí, je snaha, aby na sebe strhli pozornost a lidé z jejich okolí je litovali. Někdy také mohou záměrně tajit diagnózu dítěte, nevodit ho na vyšetření a podobně. Münchhausenův syndrom by proxy se ale netýká pouze malých dětí, někdy takto týrají nemocní třeba i staré lidi. Jsou popsány i případy, kdy se nemoc projevila u zdravotních sester, které "léčbu" aplikovaly na svých pacientech. 

Problém je, že na první pohled většinou lidé s Münchhausenovým syndromem by proxy vypadají například jako pečující, milující matky, které hořekují nad zdravím svého nebohého dítěte.

Více o tomto syndromu a přidružených poruchách se dočtete na stránkách www.reflex.cz.

Autor: maš
Video se připravuje ...