Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

O čem ženy sní? Co se nám nejčastěji v noci zdá?

Co o vás prozradí vaše sny?
9. ledna 2017 | 06:00

Vědci už definitivně potvrdili, že bez snění bychom nepřežili.  Snít se tedy musí. A když si dáte tu práci a zkusíte svým snům i porozumět, nebudete nikdy potřebovat antidepresiva. 

I když ve spánku prožijeme třetinu života, víme o něm asi tolik jako o odvrácené straně Měsíce. I proto jsme vyzpovídali klinického psychologa a psychoterapeuta Jiřího Tyla. A poprosili ho, aby nám prozradil všechno, co ví o ženských snech. Ženy si totiž obvykle své sny pamatují. Co jim mimo jiné říkají?

Sní opravdu každý?

Spánek nelze ničím nahradit. Nedá se zajíst, zapít ani ho nelze nahradit zázračnou pilulkou. Spánek potřebujeme kvůli regeneraci těla (tu zajišťuje spánek hluboký a převážně bezesný) a také pro regeneraci duševní. Na té noc co noc pracuje spánek zasvěcený snění. Jsou ale lidé, kteří tvrdí, že se jim nezdá nikdy nic. „To ale nemůže být pravda, to by nepřežili. Pouze si je nikdy nevybaví,“ vysvětluje psychoterapeut Jiří Tyl.

Denně bychom měli spát sedm, osm hodin. Vše, co je šest a méně, je málo.
Autor: Shutterstock.com

Nástroj k přežití

Proč jsou vlastně sny tak moc důležité? Třeba proto, že bez snění by lidský mozek vůbec nevznikl! Mozek roste nejvíce ve druhé polovině těhotenství, kdy ho doslova vytváří a programuje právě snový spánek. Plod je v tomto období v bdělém stavu pouhé čtyři hodiny, zbytek času prosní. Po narození množství snového spánku klesá asi na polovinu doby spaní, v dospělosti už je to jen pětina. Přesto zůstává snění i tehdy pro naše fyzické a duševní zdraví zásadní.

O čem sní ženy nejčastěji

Studie, které shromažďovaly zápisy snů stovek mužů i žen po dobu několika týdnů, analyzovaly na 10 tisíc snů. Mezi ty typicky ženské patří sny o pronásledování, padání do hlubin, selhání při zkoušce, létání a neschopnosti najít toaletu. Pak také sny o těhotenství, sny erotické a bohužel i ty traumatické. Jedno z nejhorších traumat je znásilnění a jedny z nejhorších ženských snů jsou noční můry právě o něm. A bohužel nejsou až tak neobvyklé. Oběti znásilnění je mívají prakticky obden a leckdy doživotně.

Snažte se teplotu v ložnici udržovat kolem 18 °C.
Autor: Shutterstock.com
Snový překladač

Ženy mají přirozenou dispozici k šestému smyslu, tedy vrozenou schopnost cítit srdcem a předávat mozku intuitivní vjemy. Také na ně víc dávají. Stejně jako na své sny. To nejspíš vysvětluje, co známe ze života: ženy si sny pamatují častěji než muži a hlavně sdělení svých snů berou víc vážně. Dělají dobře.

Kdysi dávno byly sny považovány za projev vůle bohů. Soudilo se, že bozi prostřednictvím snů smrtelníky varují, případně zvěstují budoucí události. To je mimochodem mnohem blíž poznatkům moderní neurovědy než přesvědčení, že sny jsou nepotřebné. V bdělém stavu stále zpracováváme to, co je (přítomnost), porovnáváme to s tím, co bylo (minulost), a plánujeme to, co bude (budoucnost).

Za únavu může mimo jiné i nepořádek na vašem stole v práci. Divné, že?
Autor: Shutterstock.com

Proto je samozřejmé, že i sen zpracovává současné dění, vzpomínky na minulé a stejně tak předvídá budoucí. „Když zkrátka svému snu porozumíte, usnadní vám to orientaci v sobě i v životě včetně toho, co vás čeká,“ dodává psychoterapeut Jiří Tyl. A získáte bonus navíc: když s pomocí snů porozumíte sami sobě, nebudete nikdy potřebovat psychiatra. Leda byste mu chtěli říct: "Dobrý den, mám se dobře a na shledanou!”

Pošlete nám sen!

Náš odborník, psycholog a psychoterapeut Jiří Tyl vám pomůže v pravidelné rubrice, která startuje od ledna 2017, porozumět snu a poučit se z něj. Pište nám na marie.silhova@cncenter.cz nebo pošlete dopis na adresu BLESK ZDRAVÍ, Komunardů 42, 170 00, Praha 7.

 

Autor: red
Video se připravuje ...