Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Lékaři Věře zjistili nádor plic! Museli jí odstranit i bránici

20. dubna 2016 | 06:00

Věře Kokštejnové je 64 let a lékaři u ní objevili velký nádor na plicích, který prorůstá do bránice a k srdci. Profesor Robert Lischke se rozhodl pro rychlou a radikální operaci. Pro náročný zákrok je připraven i mimotělní oběh, ten ale nakonec nebyl potřeba. Lékaři pacientce odstranili nádor i s bránicí, místo ní našili speciální síťku.

„Odstranili jsme část plic – dolní lalok s nádorem, který vrůstal do srdce a do bránice. Museli jsme tedy resektovat i bránici a část levé srdeční síně. Nádor byl lokálně pokročilý, ale věděli jsme, že se nerozšířil do lymfatických uzlin. Pak je třeba udělat maximum a opravdu vše, aby bylo možno nádor chirurgicky odstranit. Defekt v bránici je potřeba zavřít a k tomu používáme speciální síťku, která je pevná a je organismem velmi dobře tolerována,“ uvádí profesor MUDr. Robert Lischke z III. chirurgické kliniky.

Příběh Věry s vážnou nemocí přináší televize Prima v dalším díle cyklu Nemocnice Motol, kde vystupují skuteční pacienti i opravdoví lékaři. 

Stav paní Věry se po operaci postupně zlepšil, po odpojení od ventilace byla z JIP přeložena na standardní pokoj. Rekonvalescence u ní probíhala dobře, a tak ji lékaři propustili domů. „Úspěšně absolvovala onkologickou léčbu po operaci. Nedávno jsme spolu mluvili a je zcela spokojená,“ dodává profesor Lischke.

Skuteční pacienti, opravdoví lékaři, odhalení i těch nejtěžších diagnóz, včetně unikátních záběrů z operačních sálů. Další díl cyklu Nemocnice Motol uvidíte již ve čtvrtek 21. dubna ve 20.15 na Primě.

Autor: red
Video se připravuje ...