Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Začíná sezóna zánětů: S močovými infekcemi se setká každá druhá žena

4. dubna 2016 | 00:00
Prezentace klienta |

ichází plíživě a nenápadně - v několika hodinách se ale mění v bolestivou a nebezpečnou hrozbu. Infekci močových cest minimálně jednou v životě dostane přes 2,5 miliónu současně žijících českých žen, 15% z nich dokonce opakovaně. V extrémních případech končí se záněty ledvin v nemocnici.

Močové infekce jsou společně s respiračními záněty nejčastějšími infekcemi, které člověka ohrožují. Právě nyní plní ordinace praktických lékařů a urologů pacienti s těmito obtížemi – podle specialistů začíná v březnu „jarní sezóna“ zánětů močových cest.

Autor: VALOSUN a.s.

K nastartování nemoci stačí málo. Na jaře jsou často na vině klamavé sluneční paprsky, které nedostatečně teple oblečené ženy vytáhnou na studené lavičky a dojde k prochladnutí. Sníží se imunita sliznice a vzniká zánět.

Autor: VALOSUN a.s.

V drtivé většině – až z 85 % – má záněty močových cest na svědomí bakterie Escherichia coli, která se běžně vyskytuje například ve střevech. Infekce se většinou ohlašuje pálením, řezáním, častým nucením na močení, bolestí při a po močení, únavou, někdy i horečkami a krví v moči. V takových případech je nutné jít k lékaři a začít okamžitě s léčbou.

Autor: VALOSUN a.s.

Pokud jsou pacienti schopni rozeznat infekci v počátku, dříve než propukne v plné síle, mohou zkusit zánět rozehnat samoléčbou a režimovými opatřeními. „Doporučujeme brusinkové extrakty v kombinaci s D-manosou, která brání přilnutí bakterií E-coli v močovém traktu. Je třeba také dostatečně pít a vyvarovat se dráždivých pokrmů a nápojů, jako jsou například ostrá, kořeněná jídla či silná káva,“ podotkl MUDr. Jaroslav Porš. Pomáhá také omezit alkohol a sladké.

Video se připravuje ...