Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Slaďoučký med

Ilustrační foto
22. prosince 2005 | 12:00

Mnoho lidí se medu vyhýbá, protože si myslí, že je to sladký pamlsek, po kterém se tloustne

Mnoho lidí se medu vyhýbá, protože si myslí, že je to sladký pamlsek, po kterém se tloustne. Obsahuje sice cukr, ale jeho ovocná a hroznová forma, která se dostane rychle do krve, způsobí, že hned pocítíte jeho blahodárné účinky. Medu existuje víc druhů - podle rostlin, ze kterých včely nasbíraly pyl. Luční med má světlou barvu a rychle cukernatí. Jeho chuť je jemná, lahodná a aroma slabší. Zmírňuje bolesti. Lesní med má tmavou barvu a na rozdíl od lučního vydrží déle v tekutém stavu. Má výraznější chuť i aroma a podporuje léčbu vnitřních zánětů. * Bez škodlivých látek Med obsahuje různé cukry, vodu, bílkoviny, minerální látky (draslík, vápník, železo, sodík, zinek), vitamin C, vitaminy skupiny B a aromatické látky. Patří k potravinám, které obsahují minimum škodlivých látek. * Ničí bakterie Vzácnou vlastností medu je to, že ničí bakterie. Denně byste měla preventivně sníst jednu lžičku medu nalačno. Při chřipce, nachlazení, nechutenství a vyčerpanosti zvyšte dávku na 1 lžíci. Hodí se i při léčbě chudokrevnosti, podrážděnosti a nespavosti. * Správné skladování Nejlepší je skladovat med v porcelánových či skleněných nádobách na tmavém místě při teplotě nejvýše 15 °C. V teplém a světlém prostředí totiž své cenné účinky ztrácí. * Pečení na jedničku Pokud chcete, aby se koláč vydařil, zahřejte med, než ho vmícháte do těsta. Přidejte do něj i jednu lžičku jedlé sody, která neutralizuje kvasy a zároveň zkypří těsto. Náš tip Zcukernatělý med ve skleničce stačí vložit do hrnce s teplou vodou a počkat, až se opět rozpustí. Jeho kvalita se tím nezmění, cukernatění je přirozený proces. Nikdy však nerozpouštějte med v mikrovlnné troubě! Její záření doslova vynuluje pozitivní účinky medu.

Související články