Mnoho lidí se medu vyhýbá, protože si myslí, že je to sladký pamlsek, po kterém se tloustne. Obsahuje sice cukr, ale jeho ovocná a hroznová forma, která se dostane rychle do krve, způsobí, že hned pocítíte jeho blahodárné účinky. Medu existuje víc druhů - podle rostlin, ze kterých včely nasbíraly pyl. Luční med má světlou barvu a rychle cukernatí. Jeho chuť je jemná, lahodná a aroma slabší. Zmírňuje bolesti. Lesní med má tmavou barvu a na rozdíl od lučního vydrží déle v tekutém stavu. Má výraznější chuť i aroma a podporuje léčbu vnitřních zánětů. * Bez škodlivých látek Med obsahuje různé cukry, vodu, bílkoviny, minerální látky (draslík, vápník, železo, sodík, zinek), vitamin C, vitaminy skupiny B a aromatické látky. Patří k potravinám, které obsahují minimum škodlivých látek. * Ničí bakterie Vzácnou vlastností medu je to, že ničí bakterie. Denně byste měla preventivně sníst jednu lžičku medu nalačno. Při chřipce, nachlazení, nechutenství a vyčerpanosti zvyšte dávku na 1 lžíci. Hodí se i při léčbě chudokrevnosti, podrážděnosti a nespavosti. * Správné skladování Nejlepší je skladovat med v porcelánových či skleněných nádobách na tmavém místě při teplotě nejvýše 15 °C. V teplém a světlém prostředí totiž své cenné účinky ztrácí. * Pečení na jedničku Pokud chcete, aby se koláč vydařil, zahřejte med, než ho vmícháte do těsta. Přidejte do něj i jednu lžičku jedlé sody, která neutralizuje kvasy a zároveň zkypří těsto. Náš tip Zcukernatělý med ve skleničce stačí vložit do hrnce s teplou vodou a počkat, až se opět rozpustí. Jeho kvalita se tím nezmění, cukernatění je přirozený proces. Nikdy však nerozpouštějte med v mikrovlnné troubě! Její záření doslova vynuluje pozitivní účinky medu.
Mnoho lidí se medu vyhýbá, protože si myslí, že je to sladký pamlsek, po kterém se tloustne
Související články
Články odjinud