Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Křečové žíly: Podpatky nevadí, geny ano! Hrozí i smrtelné komplikace

  • Křečové žíly se dědí a rozhodně nejde jen o kosmetický problém. Dá se kvůli nim i umřít.
    4. června 2015 | 06:00

    Trápí vás rozšířené žilky a křečové žíly na nohou? Asi tušíte, že čím větší teplo bude, tím více vás budou nohy bolet, protože v létě jsou potíže s nimi nejhorší. Na pořádné zdravotní řešení problému je teď pozdě, lékaři ho doporučují v chladnějších částech roku. Poradíme vám však, co a jak začít řešit a jak zároveň nohám hned ulevit. Mimochodem nošení vysokých podpatků sice není nejzdravější, ale za křečové žíly nemůže. To už je horší, když dlouho sedíte, a ještě si k tomu hodíte nohu přes nohu. 

  • Proč mám křečové žíly, a moje kamarádka ne?

    ...
    Autor: ...

    Existuje několik faktorů, které sklon k potížím s křečovými žilami zhoršují, ale ze všeho nejdůležitější je v tomto případě dědičnost. U málokteré zdravotní potíže je to tak patrné jako u varixů. Nicméně není to jediný faktor, protože sklony k vytváření křečových žil zvyšují mimo jiné ženské hormony, zvláště v kombinaci s těhotenstvím. Vadí tak dlouhodobá zátěž nohou či obezita, protože i ta přispívá k jejich zvýšené zátěži. A co se vlastně v nohou děje? Viditelné žilky a žíly jsou důsledkem oslabování stěn žilního systému, který se snaží vypumpovat krev zpět k srdci, zjednodušeně řečeno. 

  • Co funguje jako prevence před vznikem a zhoršováním?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Ať už jste křečové žíly zdědili nebo ne, vždycky se vyplatí jim předcházet nebo alespoň nepřispívat k jejich zhoršování. Zabírá například pohyb, a to nejen během dne, ale hned po ránu – rozhodně má smysl s nohama zacvičit a všelijak kroužit kotníky a koleny ještě dřív, než vůbec vylezete z postele. Pokračujte ranní sprchou, při které budete střídat studenou a teplou vodu, a to od chodidel směrem vzhůru. Stejné procedury opakujte i večer. 

  • Podpatky za to nemohou, ale možná potřebujete vložky do bot

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Bohužel vašim nohám, zvláště při sklonu ke křečovým žilám, škodí dlouhé stání a sezení – proto pokud máte kancelářskou práci, alespoň jednou za hodinu se projděte a protáhněte. Nebo si procvičte nohy alespoň vsedě. 

    Mnoho lidí si myslí, že za křečové žíly mohou podpatky, ale to je omyl – ty přispívají spíše k potížím s prsty a klenbou. Nicméně jinak se souvislost mezi stavem nohou a křečovými žílami našla, postižení lidé mají většinou příčně plochou nohu, a proto má smysl, aby si pořídili speciální vložky do bot. 

  • Nejde o kosmetickou vadu

    ...
    Autor: ...

    Překvapivě mnoho lidí považuje rozšiřující se viditelné žilky, ale dokonce i viditelné a plastické žíly za především kosmetickou vadu, možná trochu bolestivou. Je to omyl! Dá se čekat, že pokud nezačnete problém řešit, bude se dále zhoršovat a vše může skončit chronickou žilní nedostatečností, bércovými vředy, trombózou hlubokých žil a v krajním případě i plicní embolií. Platí přitom, že původně malé křečové žilky mají tendenci se měnit ve větší a větší. 

  • Kdy jít k lékaři?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Každopádně má smysl jít k lékaři i s počínajícími problémy – ideálně si nechte od svého praktika napsat doporučení do cévní poradny. Budete sice muset čekat několik týdnů až měsíců na vyšetření, ale pokud nejsou vaše potíže akutní, nevadí to. Kromě viditelných žil a žilek by vás k lékaři měly rozhodně přivést bolest, občasný otok končetin, pocit těžkých nohou a v každém případě fleky, šupinatějící či začervenalá místa na nohou, kde se křečové žíly objevují nejčastěji. 

  • Jaké hrozí komplikace?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Existují však situace, kdy rozhodně nemá smysl návštěvu odkládat, a pokud nemáte jinou volbu, jděte na pohotovost – patří sem akutní silná bolest, otok celé nohy, změna její barvy, zarudlá a nafialovělá místa. V takovém případě hrozí, že se u vás rozvinula žilní trombóza – oslabená žíla se ucpala krevní sraženinou, neboli trombem. Pokud se tak stalo v hluboko uložených žilách, nemusí být ostatní příznaky kromě bolesti tak zjevné.  

  • Pozor na plicní embolii

    Po padesátce rozhodně nepodceňujte lékařské prohlídky!
    Autor: Shutterstock.com

    Nejvážnější komplikace křečových žil jsou kromě trvalé nedostatečnosti žil v zásadě dvě: bolestivé a obtížně léčitelné otevřené bércové vředy a pak plicní embolie, která může vzniknout v důsledku žilní trombózy, pokud se krevní sraženina uvolní a dostane se do plic. Pokud se plicní embolie neléčí, je smrtelně nebezpečná, nutná je hospitalizace v nemocnici, někdy i pobyt na jednotce intenzivní péče. Dlouhodobě se musí užívat léky na ředění krve. Mezi příznaky plicní embolie patří například bolest zad, potíže s dýcháním, kašel. Riziko zvyšuje třeba dlouhé sezení v letadle nebo i v autě, stejně tak užívání hormonální antikoncepce. 

  • Jaké jsou možnosti léčení?

    ...
    Autor: ...

    Možností léčby je více, přičemž by bylo chybou rozlišovat pouze mezi možnostmi, které jsou na pojišťovnu, a těmi, za které se platí, ale je po nich například rychlejší rekonvalescence. Důležité je totiž volit léčebnou metodu i podle toho, jaké jsou vaše potíže se žílami, případně jaký je celkový zdravotní stav. Dá se například říci, že odstranění velkých viditelných křečových žil se hodí pouze pro někoho, protože u lidí s postižením hlubokého žilního systému by mohlo celou situaci ještě zhoršit. V každém případě by volbě vhodné léčebné metody mělo předcházet důkladné vyšetření, včetně toho ultrazvukového. Menší potíže lze řešit pomocí sklerotizace, radioterapie nebo laseru, někdy tak lze řešit i ty větší, každopádně tyto metody pojišťovny nehradí. 

    Rozhodně má smysl užívání léků na zpevnění žilních stěn či nošení kompresních punčoch. 

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...