Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kate šla domů pár hodin po porodu. Šlo by to i v Česku?

  • 5. května 2015 | 06:00

    Vévodkyně Kate brzy ráno porodila svou dceru, a navečer téhož dne už s ní stála ve dveřích porodnice, zamávala davům a odjela spolu s dítětem a manželem Williamem do Kensingtonského paláce. A není rozhodně jediná Britka, která šla domů po porodu takhle brzy. Jak to, že v Česku musíte zůstávat v porodnici obvykle 72 hodin – hrozí zdejším dětem v péči rodiny nějaké nebezpečí, které dokáže odvrátit pouze zdravotnický personál? 

  • Proč mohla jít vévodkyně tak brzy domů?

    Kate už v den porodu pózovala fotografům
    Autor: Foto: Profimedia, Reuters, EPA, ČTK, Facebook

    Dobře, je pravděpodobné, že britská vévodkyně má – co se zdravotnické péče týče – úplně jiné možnosti než většina lidí. Nicméně na druhou stranu to podle toho, co o sobě ona a její muž prozradili médiím, nevypadá tak, že by je v Kensingtonském paláci, kam se vydali z porodnice, čekal tým lékařů. Spíše se zdá, že Kate domů jít chtěla, protože se tam cítí lépe než v nemocnici, kde přes všechnu snahu nemá dost soukromí, a ještě hrozí, že personál bude vynášet ven informace.  A že šla domů ještě ten samý den proto, že v Británii je to prostě normální. 

     

  • Jaká je obvyklá britská praxe? Šest hodin po porodu a dost

     

    ...
    Autor: Shutterstock.com

     

    Každopádně vévodkyně není mezi matkami na ostrově žádnou výjimkou, protože ambulantní porody jsou tam vcelku běžné. "Novorozenec je po porodu ošetřen porodní asistentkou a zůstává na pokoji s matkou. Pokud je vše v pořádku, odcházejí matka i novorozenec po šesti hodinách domů. Ve Velké Británii funguje systém porodních asistentek, které následující den matku s dítětem navštíví v domácnosti a zkontrolují," popsala svou zkušenost lékařka Markéta Jeníčková, která se před časem zúčastnila stáže v nemocnici St. Mary´s Hospital Manchester. 

     

  • Proč to v Česku jde až po třech dnech?

     

    ...
    Autor: Shutterstock.com

     

    Česká praxe je od ostrovní (a nejen od ní) hodně odlišná. Lékaři nadále doporučují, aby matky zůstávaly v porodnici s dětmi 72 hodin, a to i v případě, že se neobjeví žádné komplikace. Není však pravda, že se nedá odejít mnohem dříve – české zákony ambulantní porod umožňují, ale využívá ho minimum matek. Dalo by se říci, že i z toho důvodu, že porodnice ho zrovna o překot nenabízejí, spíše o něm mluví jako o něčem tak trochu rizikovém. A to navzdory tomu, že podle výzkumů se například kojení rozjíždí v domácím prostředí mnohem lépe. 

     

  • Dá se někde rodit ambulantně?

     

    ...
    Autor: Shutterstock.com

     

    V Česku? Ano, v podstatě ve všech porodnicích. Jen nemůžete čekat, že vám to někde sami od sebe nabídnou, protože personál je většinou spíše proti, a mnohde dokonce mají tendenci matkám brzký odchod z porodnice rozmlouvat. I velké fakultní porodnice tak uvádějí, že za rok pár hodin po porodu odejde domů sotva deset žen z několika tisíc porodů. Lékaři to považují za důkaz toho, že ženy o něco podobného nemají zájem, ale mnohé z nich ani netuší, že to je možné a nejde o nějakou protizákonnou rebelii. 

     

  • Porodní asistentky vs. lékaři

     

    ...
    Autor: Shutterstock.com

     

    A ještě jedna věc stojí v souvislosti s porodem vévodkyně za zmínku. Ačkoli se v Británii i jinde opakovaně psalo, který renomovaný porodník přivedl její novorozeně na svět, pravda je trochu jiná. Dítě na svět přivedla Kate a oporou jí byly porodní asistentky – tak, jak je to v Británii, a naštěstí čím dál častěji i v Česku, během hladce běžícího porodu běžné. Na svém blogu o mateřství na to upozornila i Britka Mary Newburn, která napsala, že porod vede "porodní bába – kvalifikovaný a zkušený odborník".

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...