Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

6 věcí, které vám hrozí, když nebudete mít dostatek vody

  • Nedostatek vody vás nejen dehydratuje, ale také se vám v těle budou udržovat škodlivé látky, které vám mohou uškodit.
    1. dubna 2015 | 06:00

    Jaká je správná hladina vody, kterou bychom měli přes den vypít? Dva litry, které se všude proklamují, jsou dobré akorát tak pro osmdesátikilového člověka. Zdravý jedinec by měl během dne vypít na každý svůj jeden kilogram živé váhy 25 ml. Co se vám ale – kromě známé dehydratace – může stát, pokud tento limit nedodržíte?

  • Zvýšené riziko zdravotních problémů

    Problém s ledvinami se projevuje i bolestí zad v bedrech.
    Autor: Profimedia.cz
    Nejde o krátkodobou záležitost, ale jestliže jste celý život zvyklí pít pouze minimum vody, můžou se dříve či později objevit zdravotní problémy. S nedostatkem vody jsou spojovány třeba ledvinové kameny, infarkt, ale také rakovina tlustého střeva, močového měchýře nebo prsou. Kromě toho pomáhá voda tomu, aby ledviny správně fungovaly. Ty nám totiž slouží jako taková čistička a denně přefiltrují na dvě stě litrů krve a z těla vyplavují všechny škodlivé látky. To si skoro žádá o to, připít si vodou na zdraví! 
  • Nebudete hubnout

    Autor: Shutterstock.com
    Snažíte se zhubnout? Pak koukejte pít co nejvíc! Ovšem vodu, ne slazené nápoje nebo alkohol. Pokud totiž bude tělo dostatečně hydratováno, bude lépe fungovat bazální metabolismus, a kilogramy tak půjdou dolů rychleji. Ideální je dát si sklenici vody před jídlem a během jídla, člověk toho poté sní mnohem méně. Kromě toho ve chvílích, kdy tělu chybí voda, začíná si ji hromadit v různých svých částech, takže budete vypadat silnější, než ve skutečnosti jste.
  • Pokožka bude vypadat unavenější

    Pokud ji ještě neznáte, micelární voda si rozhodně zaslouží vaši pozornost!
    Autor: shutterstock.com
    Nejen organismus potřebuje neustále zavlažovat, také pokožka potřebuje dostatek vody, aby vypadala co nejlépe. Pokud ji budete zevnitř pořádně zalévat, můžete tak oddálit příchod vrásek a skvrn, které se na kůži objevují s postupujícím věkem. A i když už je vaše tvář poznamenána roky vašeho života, neznamená to, že hydratace už vaší pokožce nepomůže. Neustálá vláha umí jemné vrásky trochu vyplnit a hlavně pleť vypadá mnohem svěžeji.
  • Budete bojovat s únavou

    Příčina vaší únavy může být naprosto banální.
    Autor: Shutterstock.com
    Cítíte se unavení a grogy? Jste nepříjemní, s blbou náladou? Pak jste toho možná v poslední době moc nevypili, což vede k tomu, že se vám nechce pracovat a nedovedete se pořádně soustředit. Abyste se těmto stavům, které se objevují hlavně v odpoledních hodinách, vyhnuli, vypijte dopoledne, mimo jiné, také sklenici studené vody. Účinně tak předejdete tomu, že byste po obědě toužili po ledové sprše, která by vás probrala.
  • Budou vás bolet klouby a svaly

    Bolest kolene je nepříjemná.
    Autor: profimedia.cz
    Nedostatek vody má neblahý vliv nejen na ledviny a močový měchýř, ale také na klouby a svaly. Dostatek tekutin totiž dokáže "promazat" pohybový aparát tak, aby správně šlapal. Pořádnou hydratací tak snižujete riziko bolesti kloubů a svalů. Mimo to funguje jako ochranná bariéra pro míchu a citlivé cévy v mozku, a chrání je tak před případnými poruchami.
  • Rozhodíte si celý organismus

    Sliny pomáhají chránit naši dutinu ústní také před žaludečními kyselinami při zvracení.
    Autor: Shutterstock.com
    Ne nadarmo je voda spojována se zdravím a životem vůbec. Prokazuje našemu tělu neuvěřitelné služby. Vytváří sliny, které jsou důležité pro správné trávení, pomáhá regulovat tělesnou teplotu, dodává kyslík do celého těla a podporuje růst zdravých buněk. Bez ní bychom se nemohli vyprazdňovat a potit se, což jsou tělesné projevy, které pomáhají vylučovat škodliviny z organismu.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...