Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Zase jinak! Nejměkčím kartáčkem si musíte zuby čistit 10 minut!

  • Dokonalé zuby čím dál více rozhodují o úspěchu v našem osobním i profesním životě.
    17. března 2015 | 06:00

    Čistíme si zuby starými kartáčky, a ještě to děláme moc krátkou dobu. Navíc si čistíme zuby hned po jídle, a to je v některých případech vyloženě škodlivé. Nemluvě o tom, že naše kartáčky jsou plné bakterií, protože je špatně skladujeme. Co všechno děláme špatně a jak by to mělo být správně? 

  • Třikrát denně nejlépe

     

    Autor: Shutterstock.com
    Kolikrát denně si čistíte zuby? Měli byste tak činit alespoň dvakrát, avšak na druhou stranu neplatí, že čím častěji, tím lépe. "Kdo si čistí zuby častěji, může si poničit zubní sklovinu a podráždit dásně," citoval WebMD Michaela Sesemana, bývalého prezidenta Americké akademie kosmetické stomatologie.

  • Čím měkčí kartáček, tím déle si musíte zuby čistit

    Základem úspěchu je kvalitní kartáček a správné čištění zubů.
    Autor: profimedia.cz
    Hitem posledních let jsou měkké, nebo dokonce ultra měkké kartáčky. Lidé však netuší jednu podstatnou věc – čím měkčí kartáček, tím déle si musíte čistit zuby. Když máte kartáček s označením ultra soft, potřebujete k důkladnému očištění chrupu celých deset minut. Na druhou stranu, většina lidí takto měkký kartáček nepotřebuje a stačí jim ten s označením soft, kde stačí i tři až čtyři minuty. Minimem jsou dvě minuty, kdy si čistíte každou čtvrtinu úst vždy třicet vteřin. 

  • Kartáček má být spíše menší než větší

    Na opar pomáhá i zubní pasta s fluoridem.
    Autor: Shutterstock.com
    Častou chybou je používání zbytečně velkého kartáčku. Takovým se přitom v ústech hůře manipuluje, a i výsledek čištění je proto horší, než když zvolíte menší kartáček. Roli hraje i to, jak příjemně se vám kartáček drží v ruce. 

  • Kartáčky se nesmějí navzájem dotýkat či ležet na umyvadle

    Základem úspěchu je kvalitní kartáček.
    Autor: profimedia.cz
    Jak doma kartáčky skladujete? Pokud v kelímku, kde se jejich štětiny běžně navzájem dotýkají, zkuste ho co nejdříve vyměnit za držák, který tomu zabrání. Jinak hrozí, že si budete vzájemně předávat třeba bakterie, které způsobují zubní kaz – a nejen ty. Protože co když jeden z vás například přenáší bakterie, jako jsou streptokok či stafylokok? Riziko infekce stoupá, pokud je v koupelně zároveň toaleta a pokud ji při splachování nezakrýváte. V takovém případě se totiž po každém jejím použití koupelnou rozletí bakterie, které dopadnou i na vaše kartáčky. 

  • Nečistěte si zuby hned po jídle, zvláště ne po kyselém

    Do té "lepší" skupiny patří i 100% ovocné džusy. Hlídejte si ale, zda jde skutečně pouze o 100% šťávu.
    Autor: Shutterstock.com
    Patříte ke vzorňákům, kteří si čistí zuby nejen ráno a večer, ale i v poledne? Pokud tak činíte, sotva jste dojedli nebo dopili, žádnou velkou pochvalu si nezasloužíte. Protože zvláště kyselé potraviny mírně narušují zubní sklovinu a zuby potřebují chvíli, aby se příslušné minerály obnovily – pokud je hned začnete čistit, můžete jim paradoxně spíše ublížit. Týká se to například kávy, džusů, limonád obecně, ale i mnoha zdravých nebo energetických nápojů či kyselého ovoce. 

  • Kartáček musíte důkladně opláchnout

    Pro dítě vyberte vhodný kartáček.
    Autor: Foto orbitklub.cz

    Nestačí, že kartáček skladujete tak, aby se navzájem nedotýkal kartáčků vašich spolubydlících. Zároveň byste ho měli po každém použití skutečně důkladně opláchnout, abyste ho zbavili zbytků slin a zubní pasty. Nemá však smysl, abyste ho oplachovali v nějaké dezinfekci, což někteří lidé také dělají. 

  • Nový kartáček jednou za měsíc? Jak kdo

    Nepodceňujte péči o zuby a zbavte se zlozvyků, které je ničí.
    Autor: Shutterstock.com
    Používáte kartáček, dokud z něj štětiny nezačnou vypadávat? Pak asi tušíte, že to nebude nejlepší. Někteří stomatologové doporučují, aby se kartáček měnil každé dva až tři týdny, což je druhý extrém – a naštěstí s ním ne všichni odborníci souhlasí. Většinou se shodují na tom, že byste si měli koupit nový, když se štětiny toho starého začnou lámat a polehávat, což záleží na použitém typu a intenzitě vašeho čištění – u měkkých kartáčků to může být už za měsíc, u tvrdých jednou za čtvrt roku. V každém případě potřebujete nový kartáček vždycky, když za sebou máte nějakou infekci, ať už je to chřipka, nebo angína. 

  • Obyčejná zubní pasta stačí

    Autor: Shutterstock.com
    Zatímco výběru zubního kartáčku byste podle odborníků měli věnovat celkem pozornost, u past to potřeba není – stačí celkem obyčejná s fluoridem. Vyhnout byste se měli těm, které slibují bělicí efekt, až na výjimky – zvláště ty levnější – narušují sklovinu. Lepšího efektu při čištění obecně dosáhnete spíše správnou technikou a používáním mezizubních nití či kartáčků. 


Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...