Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

7 tipů, co s věčnými dětskými nemocemi aneb nemáte doma bacilonosiče?

  • Než začnete dítě znovu ládovat léky a pilulkami na imunitu, zkuste se zamyslet třeba nad tím, zda jeho sliznice neoslabuje to, že kouříte.
    4. února 2015 | 06:00

    Třetí zánět průdušek v řadě? Než se zoufale vydáte k doktorovi pro další antibiotika, zamyslete se nad tím, jak tenhle zakletý kruh přerušit. Pomozte dětské imunitě jinak než pouze léky. Můžete například nechat svou rodinu vyšetřit na přítomnost bakterií, dítě vezměte na imunologii a možná byste měli omezit kouření.

  • Když přijde nemoc, nechte dítě, aby ji pořádně vyleželo

    Pravidelně otužované děti jsou třikrát méně nemocné než ty, které otužované nejsou.
    Autor: Shutterstock.com
    Jakmile dítě přepadne rýma, kašel, nebo dokonce zvýšená teplota, zpomalte. Pokud to jen trochu jde, zůstaňte s ním, aby se nemoc nemohla rozjet. Nebo aby dítě nechytilo kvůli oslabenému organismu něco dalšího. Pokud má dítě třeba zánět průdušek nebo angínu, neposílejte ho mezi ostatní do školky či školy, sotva se mu uleví. Rekonvalescence potřebuje čas a její zkracování dítěti a jeho imunitě nepomůže. 

  • Nespoléhejte jen na léky

    Autor: Shutterstock.com
    Nevěřte jen lékům, jako jsou antibiotika a podobně. Zkuste hned v počátcích chorobu zabrzdit lidovými recepty, skvělé jsou například obklad zvaný priessnitz, cibulový čaj nebo sirup, stejně jako třeba čaj lipový nebo nějaký jiný hotový, určený na průdušky. Prodávají se i speciální dětské čaje. Z dlouhodobého hlediska mohou pomoci i některé potravinové doplňky, zejména probiotika. Mnoho těchto prostředků můžete používat k úlevě i tehdy, pokud se nemoc zhorší a bez lékaře a léků by to nešlo. 

  • Nevyžadujte vždycky antibiotika, neběhejte hned k lékaři

    Kašle vaše dítě téměř celou zimu? Poraďte se se zkušeným homeopatem, který mu připraví léčbu na míru.
    Autor: Shutterstock.com
    Nemá smysl tahat dítě k lékaři hned, jak se objeví první příznaky nemoci, dokonce ani při horečce ne – uvádí se, že tou by se měl lékař zabývat teprve tehdy, pokud trvá třetí den a nic se nemění k lepšímu. Neplatí to samozřejmě, pokud šplhá přes čtyřicítku, dítě je dušné, extrémně zvrací nebo omdlívá. Zrovna tak nemá smysl u běžných potíží už ve dveřích ordinace hlásit, že chcete antibiotika. Pokud to stav nevyžaduje a lze počkat, může se nemoc zklidnit sama od sebe, případně se dají udělat odběry krve či výtěry, které ukážou, zda je infekce bakteriálního původu. 

  • Nekuřte. Jinak oslabujete dítěti sliznici

    Kouření negativně ovlivňuje celý náš organismus.
    Autor: profimedia.cz
    Pokud je jeden z rodičů kuřák, může to podle výzkumů souviset s dětskými zdravotními potížemi. Zvláště pokud kouříte doma, ale také třeba na balkoně či na dvorku u domu – kouř je totiž neobyčejně vlezlý. A i pasivní kouření oslabuje sliznice, které jsou pak náchylnější k infekcím. Pozor třeba na cigaretu v ruce, pokud jdete s dítětem venku, kouři se většinou nedá uniknout. 

  • Nemoci se vracejí? Chtějte pořádné vyšetření celé rodiny

    Autor: Shutterstock.com
    Jestliže se nemoci přes veškerou snahu vracejí, a ještě si je navíc doma předáváte jako ping-pongový míček, ačkoli jinak ve vašem okolí žádná epidemie není, zvažte, zda nechtít další důkladná vyšetření. Ta můžou odhalit třeba to, že někdo z vaší rodiny v sobě má například bakterii, která mu nijak neubližuje, ale ostatním se kvůli ní vracejí angíny. Nebo se tak dá odhalit slabší imunita vašich potomků, což může vyžadovat nasazení léků na její posílení, které jsou na předpis.

  • Dítě musí pořádně spát

    Autor: Shutterstock.com
    Samozřejmě nevadí, když potomek občas přetáhne večerku, ale jinak se držte toho, že předškolák by měl spát deset hodin denně a školák jen o málo méně. Protože nedostatek spánku a oslabení imunity spolu přímo souvisejí, ale mnozí rodiče to podceňují. Snažte se také, aby spánek dítěte nic nerušilo. Nedostatek odpočinku rovněž souvisí s častými chorobami teenagerů. 

  • Po uzdravení pomalu začněte s otužováním

    Podle průzkumu jsou otužované děti zdravější.
    Autor: Baby Club Juklík
    Když jsou děti zdravé, naopak je moc nešetřete. Máme na mysli to, že byste je měli brát co nejvíce ven, čímž se nemyslí ani tak procházky po městě, jako spíše pořádné výlety do přírody. Vyrazit můžete i do bazénu, hýbejte se. A jděte jim v tom příkladem. Stejně jako ve spotřebě ovoce a zeleniny. 

Diskuse ke článku
.