14 potravin, které vás ochrání před rakovinou! Pomáhají jablka a čokoláda
Statistiky jsou neúprosné. Rakovinou onemocní každý třetí Čech, každý čtvrtý na ni zemře. Jedno je ale prokázané, pokud se budete zdravě stravovat, můžete snížit riziko jejího vzniku o celou třetinu. Stačí jen trochu upravit jídelníček, zařadit do něj ty správné potraviny. Poradíme vám, které to jsou.
Jablka
Víte, že většina lidí jí jablko špatně?Autor: ShutterstockVědci dokonce tvrdí, že v případě rakoviny ústní dutiny je to o 25 %, tlustého střeva 20 % a rakoviny prsu 18 %. Ale důležité je jablko před jídlem neloupat. Látky obsažené ve slupce dokážou omezit růst nádorů, nebo dokonce zabíjet nádorové buňky.
Cibule a česnek
Cibule a česnekAutor: profimedia.cz
U pravidelných konzumentů česneku je výskyt různých druhů rakoviny dokonce nižší až o 32 % než u lidí, kteří ho nesnášejí. Látky, které jež obsahuje, zpomalují dělení zhoubných buněk a ty zdravé chrání před působením volných radikálů.Olivy a olivový olej
Olivový olejAutor: archiv firmyAvokádo
AvokádoAutor: profimedia.czČokoláda
ČokoládaAutor: Shutterstock.com
Jenže není čokoláda jako čokoláda. Pokud chcete udělat něco pro zdraví, vybírejte tu, která obsahuje nejméně 70 % kakaa.Citrusy
Citrusová dietaAutor: Shutterstock.comZelený čaj
Zelený čaj má údajně léčivé účinkyAutor: scomRajská jablíčka
Rajská jablíčka vás v létě nejen osvěží,a el ochrání i vaší pokožku před škodlivým UV zářenímAutor: profimedia.czLuštěniny, rýže a sója
LuštěninyAutor: profimedia.czČervené víno
Červené vínoAutor: SHUTTERSTOCK.COM
Víno totiž obsahuje polyfenoly, které mají významný protirakovinový a protizánětlivý účinek, ale hrají také důležitou roli při prevenci srdečních chorob a cévních onemocnění. Ptáte se, zda sáhnout po bílém, nebo červeném? Raději po červeném, které má vyšší obsah účinných látek.Losos
LososAutor: SHUTTERSTOCK.COMKošťáloviny
Zelené jídlo vám dodá energii a zhubnete.Autor: profimedia.czKurkuma
KurkumaAutor: profimedia.czŽenšen
Žen-šenAutor: shutterstock.com
Klíčová slova:
zdraví, rakovina, potraviny, protirakovinotvorné potraviny
Diskuse ke článku
.