Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak pít a zůstat střízlivá? Pijte vodu a mléko!

Poradíme vám, jak se na Silvestra napít, ale vyhnout se kocovině.
31. prosince 2013 | 10:00

Nemá smysl vám říkat, že máte letos o svátcích a na silvestra abstinovat. Poradíme vám ale, jak se nepropít do kocoviny.

Pijte i vodu

S každou skleničkou alkoholu si dejte i čaj nebo obyčejnou vodu. Tím dodáte tělu tekutiny, které alkohol odvádí, a kocovina nebude tak hrozná.

Pozor na bublinky

Šampaňské, prosecco nebo sekt jsou sice úžasné, ale oxid uhličitý, který obsahují, vám dostane alkohol rychleji do krve. Hlídejte si i minerálky a limonády.

Dejte si mléko

To totiž zpomaluje vstřebávání alkoholu do krve, takže se tak rychle neopijete. Navíc vápník chrání žaludek před překyselením.

...
Autor: Shutterstock


Snězte uzené nebo špek

Tučné jídlo totiž pomůže tělu zvládnout nápor alkoholu. Ne nadarmo se na Moravě zajídá slivovice klobáskou nebo domácím špekem. Pokud si na to netroufáte, vyzkoušejte jemnější variantu a snězte misku zeleninového salátu s olivovým olejem. V každém případě by byla největší chyba začít pít jen nalačno.

Nekupujte „krabičáky“

Řiďte se zásadou, že když alkohol, tak jedině kvalitní. Stejně tak zbytečně nemíchejte různé druhy alkoholu. Pozor také na pivo a víno, které způsobují silnější kocovinu než čisté destiláty.

Dopřejte si vitaminy

Před večírkem si dejte dávku vitaminů C a B. Ideální je ovocný džus, ale pomůže i rozpustný Celaskon nebo B-komplex v tabletách.
...
Autor: Shutterstock


Nekuřte

Znásobíte tak škodlivé účinky alkoholu. To platí zvlášť pro příležitostné kuřačky, které si běžně nezapálí, ala na mejdanu vykouří třeba celou krabičku.

Nepodceňujte svůj věk

Možná jste ve dvaceti zvládla lahev vína a pět panáků a nic to s vámi neudělalo. Teď by vás mohla taková dávka porazit. S přibývajícím věkem totiž klesá schopnost organismu poradit si s alkoholem.

Co zabírá, když už kocovinu máte?

  • Pokud to jen trochu půjde, motolici i žaludek „na vodě“ zaspěte.
  • Zapomeňte na kávu a dejte si aspoň půl litru vody s citronem. Klidně po malých doušcích, aby ji žaludek udržel.
  • Naordinujte si vitaminy.
  • Pijte zázvorový čaj, který má podobné účinky jako acylpyrin.
  • Dodejte tělu rychlé cukry - med nebo hroznový cukr.
Autor: MAJ