Vepřové koleno obsahuje velké množství kolagenu, který prospívá naší pleti i kloubům. Tuhle jeho přirozenou schopnost dobře znaly už naše prababičky.
V jaké úpravě si koleno dáte, to už záleží jen na vás. Doporučujeme ale kvalitního vepříka, pokud možno z osvědčeného chovu či od osvědčeného řezníka. Otrlejší si můžou vychutnat koleno i s kůží.
Proč si ho dát?
1. Kilo vepřového kolena stojí asi 65 Kč a nají se z něj až 2 osoby.
2. Je to ideální jídlo na zimu. Dodá vám totiž energii, kterou v mraze spálíte.
3. Pleti a kloubům dodá potřebnou výživu a pružnost.
4. Skvěle chutná. Maso je právě díky kolagenu velmi šťavnaté a podle šéfkuchařů patří mezi nejlepší kousky z prasete.
5. Je výborné pečené (třeba na pivě), jako ovar, sulc, do tlačenky, dušené i uzené.
Domácí huspenina
pro 4 osoby
Doba přípravy:
30 minut + 1,5-2 hodiny vaření + doba na ztuhnutí minimálně 2 hodiny
Ingredience:
2 vepřová kolena
1,5 l vody
sůl
6 kuliček celého pepře
4 kuličky nového koření
1 bobkový list
1 cibule
200 g kořenové zeleniny
(mrkev, celer, petržel)
asi 50 ml octa
mletý pepř
Postup:
Vepřová kolena omyjte, vložte do hrnce a zalijte studenou vodou. Osolte, vhoďte koření, celou cibuli a vařte mírným varem do změknutí masa asi půl hodiny. Půl hodiny před koncem varu přidejte očištěnou a na větší kusy překrájenou zeleninu a ocet.
Během vaření sbírejte z povrchu tuk a pěnu, vaříte–li v tlakovém hrnci, tuk seberte až nakonec. Vývar přeceďte, a je-li třeba zredukujte ho tak, aby ho bylo 500 ml.
Vývar nechte ustát a z povrchu seberte naběračkou všechen tuk. Maso nakrájejte nadrobno, kořenovou zeleninu na drobné kostičky a promíchejte s vývarem. Chcete –li, kůže najemno umelte.
Dochuťte solí a pepřem a směs nalijte do formy a nechte ztuhnout v chladničce. Podávejte s cibulí a octem.
Tip:
Do huspeniny přidejte dle chuti cibuli, kyselé okurky, naložené kapie či natvrdo uvařená vejce.