Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 19°C

Mrzne? Nezapomínejte na pleť, ruce a rty!

11. prosince 2012 | 15:30

V mrazivém počasí se náš organizmus potýká s častými změnami počasí a prudkým střídáním teplot. Tělesnou pohodu poměrně snadno ovlivníme teplým oblečením, ale jak ochránit pokožku?

Náš krevní oběh se v zimě zpomalí, aby si tělo v chladném prostředí udrželo stálou teplotu. Nejvíce se to projeví na částech těla jako jsou ruce, chodidla, uši a špička nosu. Po návratu do tepla se kožní kapiláry rychle a doširoka roztáhnou, uši začnou pálit, nos zčervená a začne z něj téct.

Ochranný štít
Suchá pokožka je velmi jemná, citlivá, málo odolná vůči vlivům zevního prostředí. Často se jemně olupuje a svědí. Bývá tenká, bledá se zřetelně prosvítajícími žilkami. Její suchost je způsobena menším množstvím mazových žláz a jejich sníženou funkcí. Příčinou dehydratace  kůže a tvorby jemných vrásek je nedostatek lipidů v ochranném kožním filmu.

Pozor na ruce!
Běžnou péči o ruce a nohy doplňujte regeneračními zábaly – jednoduše na ruce
a na nohy naneste silnou vrstvu pečujícího krému, přes ni si navlečte bavlněné
rukavice nebo ponožky a nechte působit několik hodin (ideálně přes noc).
Regenerační balzám na ruce Repair & Care
Autor: Archiv firem

Nezapomeňte na rty
Velmi citlivé jsou také rty, mohou se olupovat, praskat a pálit, vlivem UV záření se mohou objevit i opary, proto je  v zimním období důležitá také jejich ochrana.

Ideální jsou balzámy na rty a speciální „zimní“ tyčinky, které obsahují UV  filtr a bezpečně ochrání jak před intenzivním slunečním zářením, tak před ostrým chladem. Pravidelně a preventivně můžete ošetřovat rty tyčinkou na rty také vždy před spaním.

Nebojte se hydratačních krémů!
Mezi ženami v souvislosti s používáním hydratačních krémů panuje nesmyslná fáma o zamrzání vody v kůži. Ale to určitě nehrozí. Mráz pleť i kůži celého těla rychleji vysušuje, takže lehké hydratační krémy ji nestačí dostatečně chránit

Chraňte svoji pokožku před zimou! Je to velmi důležité
Autor: Profimedia.cz

V zimním období používejte speciální přípravky s kombinací pleti vlastních lipidů a hydratačních látek, které zaručí jejich dobrý průnik i do hlubších vrstev pokožky. Pokud však pokožce hydratační péče nestačí a bude i tak vysušená, měli byste zvolit mastnější krém.

Autor: ema