Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zrádné bublinky: Ničí naše zdraví a mohou i zabíjet

20. srpna 2012 | 12:00

Rádi si dopřáváte plechovku slazeného, perlivého nápoje? Nedokážete si bez sladkého pokušení představit svůj den? Dávejte si pozor a pozorně čtěte, co všechno vám vaše "potěšení" může způsobit.


Kůže

Příliš mnoho šumivých nápojů způsobí, že budete vypadat daleko starší, než doopravdy jste. Studie z roku 2010 ukázala, že fosfát, ze kterého se dělají mnohé nealkoholické nápoje, zrychluje u myší proces stárnutí. U šumivých nápojů byl účinek pozorován několikrát vyšší. Není sice přímý důkaz, že to samé se děje i u lidí, ale odborníci radí: „Vyhněte se fosfátu!“

perlivý nápoj
Autor: Profimedia.cz

Kosti

Tři, nebo více slazených nápojů, ředí kosti a zvyšuje riziko osteoporózy. Vědci se totiž domnívají, že kyselina fosforečná se u těchto nápojů, ať už dietních, nebo slazených, může narušit rovnováhu vápníku, a tím samozřejmě i pevnost kostí.

Mozek

Stačí jeden slazený bublinkatý nápoj denně, který může zcela ovlivnit vaše chování. V loňském roce americká studie prokázala, že lidé, které pijí šumivé sladké nápoje, jsou o 15 % agresivnější, než ti, kteří je neužívají. „Byla zjištěna významná souvislost mezi nealkoholickými nápoji a násilí,“ varují vědci.

Zuby

Jen 4 plechovky denně stačí k tomu, abyste přišli o zářivý úsměv. Nemůže za to cukr, ale chemická kyselina citrónová, která narušuje zubní sklovinu. Ta způsobuje korozi zubu, což způsobuje bolesti a daleko výraznější citlivost na studené a teplé jídlo a nápoje.

Srdce
U lidí, kteří pijí slazené, perlivé nápoje, je o 61% vyšší riziko vzniku kardiovaskulárních problémů, především infarktu a mrtvice, než u těch, kteří se jim vyhýbají. To se ale bohužel týká i nápojů, které jsou označené jako LIGHT, neboli dietní.

Děloha

Sladký nápoj zvyšuje riziko preeklampsie. To je nemoc, která postihuje v průměru 3-5% žen a může zabít jak miminko, tak i matku. U rodiček bylo zjištěno daleko větší procento vzniku této choroby, pokud v těhotenství pijí sladké nápoje. Nemoc se pozná podle vysokého krevního tlaku a nálezu bílkovin v moči.

perlivý nápoj
Autor: Profimedia.cz

Autor: ema