Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Nemoc z líbání: Nehrozí jen zamilovaným!

18. října 2011 | 06:00

Mononukleóza není zrovna příjemná nemoc. Přesto se nejčastěji přenáší právě jednou z nejpříjemnějších činností: Líbáním.

Dostat mononukleózu znamená proležet pěkných dlouhých pár pár dní v posteli. Zatímco angína se ohlásí prudkým nástupem a zejména vysokou horečkou, infekční mononukleóza přichází nepozorovaně, krůček po krůčku. Stejně pomalu i odchází.

Nemoc puberťáků

Nejčastěji k nákaze dochází v období dospívání, tedy mezi 14. a 20. rokem. Proto se mononukleóze odjakživa říká studentská nemoc nebo nemoc z líbání (kissing disease).

Bohužel, nevyhýbá se ale ani dospělým. "Dostala jsem ji od čtrnáctileté dcery a cítila jsem se dlouhé měsíce jako praštěná. Dcera měla velmi lehký průběh, ale já jsem se vzpamatovávala několik měsíců. Byla jsem tak unavená jako nikdy v životě," vzpomíná na tuto nemoc s hrůzou osmatřicetiletá Soňa.

I v létě vás může zakočit nachlazení a dokonce chřipka!
Autor: Shutterstock

Dlouhá léčba a dieta

Mononukleóza tedy zdaleka není jen nemocí studentů. Hrozí zejména vystresovaný lidem, kteří hodně pracují. Průběh nemoci nebývá dramatický, třeba ji však vyležet. Léčba trvá přibližně 6 měsíců. Zhruba 1 měsíc musí být člověk doma, pak 2 – 4 měsíce držet dietu a také se musí nějaký čas fyzicky šetřit.

Podle průběhu nemoci mohou být některá stádia i kratší. Dieta spočívá v omezení živočišných tuků a těžkých smažených jídel. Hospitalizace je nutná jen při těžkém průběhu nebo při komplikacích.

romantická večeře
Autor: Blesk.cz
Přenáší se i jídlem

Nejčastěji k nákaze dochází slinami. Aby se virus přenesl, je nezbytný užší kontakt než jen chřipkové kýchnutí někde v autobuse nebo v čekárně u lékaře.

K přenosu může dojít ale i nepřímo, proto je třeba dávat pozor na popíjení z jedné lahve či sklenice i na vzájemné ukusování jídla, nebo potáhnutí z kolující cigarety.

 

Jak zjistíme, že jde o mononukleózu?
Její příznaky jsou téměř nachlup stejné jako při angíně. Odlišit angínu a mononukleózu dokáže pouze lékař. Ke zjištění, že nejde o angínu, většinou vede skutečnost, že do 24 hodin nezaberou antibiotika.

* začíná jako klasická angína
* bolest v krku, zvětšené mandle, bílý povlak jazyku
* zimnice, nechutenství, bolesti hlavy a svalů
* zvýšená teplota
* bolest při polykání
* uspaný nos a huhňání
* při spaní hlasitě dýcháte až chrápete
* cítíte slabost a únavu

Virus je věrný do konce života

Virus, který mononukleózu vyvolává, patří do skupiny herpetických. Jsou ty, které mají na svědomí třeba opar na rtech. Setká se s nimi každý lidský organismus, většina lidí se však s nimi vyrovnává tak úspěšně, že nemoc nepropukne.

Nikdy svému partnerovi neříkejte, že jste už měla lepšího milence!
Autor: profimedia.cz
Virus zvaný EBV však zůstává hostiteli věrný do konce života. Tento virus sice v našem těle přežívá, ale stačíme si během nemoci proti němu vytvořit dostatek protilátek. Naše imunita by pak tedy měla být doživotní a mononukleózu bychom znovu už neměli dostat. Ale stát se to výjimečně může, i když už s mírnějším průběhem nemoci.

Líbání zakázáno?

Líbání se samozřejmě nedá nikomu zakázat, pomohlo by však, kdyby se mu lidé vyhnuli alespoň tehdy, pokud je zrovna divně škrábe v hrdle.

V době nevinného hromadného pusinkování, například na společném výletě či při loučení po dovolené, může dokonce onemocnět i celá skupina. Stačí jediný nositel viru.

Autor: lesk.sk, Kbak