Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Nová šance pro pacienty? Viry zabíjejí rakovinné buňky!

Viry zabíjejí rakovinné buňky
11. října 2011 | 17:45

Nový postup v léčbě rakoviny zkoumají nyní kanadští vědci. Použili upravený virus neštovic, který vstříkli do krve dvaceti třem pacientům, a došli k poměrně nadějnému výsledku. Léčba zabrala i u lidí, u kterých ostatní metody selhaly. U šesti z osmi pacientů se růst nádorů výrazně zpomalil. Ani vedlejší účinky této nové metody nejsou nijak tragické – pouze slabé chřipkové příznaky.

Tento antivirus rakoviny označený jako JX-594 se používal při očkování proti neštovicím. Už v minulosti vědci věděli, že viry se přednostně množí v nádorových buňkách a ničí je. U upraveného viru neštovic navíc upravili DNA, aby viry byly ještě útočnější. Dobrá zpráva je, že zdravé buňky nebyly nijak zasaženy. Výhodou z lékařského hlediska je to, že ostatní léčebné metody, jako je chemoterapie a ozařování, pacienta dost vysilují, oslabují imunitu, způsobují mu silnou nevolnost a vypadávání vlasů, zatímco tato metoda nijak pacienta nezatěžuje.

„Jsme teprve v počáteční fázi testování a výsledky zkoušek jsou povzbudivé. Myslím si, že viry a další biologické terapie změní náš přístup k léčbě rakoviny,“ říká vedoucí studie dr. John Bell. Podle něj virus neštovic může být geneticky upraven tak, aby byl vytvořen přesně na míru konkrétního typu rakoviny.

Autor: ida, Kbali