Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C

11 vyprošťováků z letní kancelářské únavy

15. srpna 2011 | 07:01

Sluníčko si hraje za okny, ale na vás u počítače padá odpolední deka? Nebo se po dovolené nemůžete zařadit zpět do procesu? Víme, co určitě pomůže!

1. Strečink šíje

Posaďte se rovně na židli a zvolna ukloňte hlavu doprava, pomozte si rukou a tlačte ji k pravému rameni. Při každém výdechu prohlubujte pohyb, záda držte rovně a hlavu nepředklánějte. Opakujte na druhou stanu, pak přitlačte bradu ke krku a rukama tlačte do týla, záda jsou stále rovná. Nakonec jemně promasírujte celou oblast mezi šíjí a rameny. V trapézovém svalu leží ukrytá naše nálada a také stres. Jeho uvolnění uleví od napětí a cvičení také pomůže k lepšímu držení těla.

2. Masáž nohou

Je-li to možné, sundejte si na chvilku boty, vezměte mentolový nebo jiný osvěžující krém a pět minut si masírujte chodidla. Aktivujete a uvolníte tak přes akupresurní body celé tělo.

Masáž reflexních bodů pomůže
Autor: profimedia.cz

3. Masáž spánků

Zavřete oči a jemnými pohyby konečky prstů si masírujte oblast spánků. Vydržte to aspoň dvě minuty. Soustřeďte se na rytmus dechu. Masáž by vás měla zbavit bolesti hlavy a zklidnit myšlenky.

4. Salát k obědu

Všimla jste si, že po salátu nebýváte unavená, zato knedlíky vás dokonale utlumí? Máte-li náročný den, dejte si k obědu osvěžující salát a máte vyhráno.

Ovocné šťávy povzbudí
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

5. Sklenice ovocné šťávy

V obchodech běžně koupíte bio mrkvovou, z červené řepy nebo citrusovou. Nemáme na mysli obyčejné džusy, ale jemně pasterizované ovocné šťávy bez přidaného cukru, koncentrátů a dalších látek. Čerstvé zeleninové nebo ovocné šťávy nebo tzv. smoothies jsou balzámem pro buňky. Tělu dodají vodu, mozku cukry a nabijí vás energií. Tělo očistí od toxinů a posilní imunitu. Nejlépe působí, když si je dáte nalačno.


6. Protáhněte se

Protáhněte si ruce, šíji, pořádně se zakloňte, vyhrbte, uklánějte se. Organismus dostane signál, že se něco děje a na spánek není čas.

7. Studený černý čaj s citronem

Připravte si ho dřív a sáhněte po něm místo odpolední kávy. Pozor, nekupujte si náhražku v obchodě plnou chemických látek a cukru! Černý čaj obsahuje povzbuzující kofein, třísloviny a aromatické látky, které zklidňují unavené nervy. Povzbuzuje nervové i dýchací ústrojí. Citron vám dodá spoustu vitaminů a povzbudí trávení.

Studený čaj je na léto nejlepší
Autor: profimedia.cz

8. Nohy nahoru

Když na vás není vidět, dejte aspoň na pět minut nohy na vyvýšené místo. Pomůžete lymfě i krvi, aby našly cestu z přetížených a stále pokrčených dolních končetin. Je to skvělá prevence proti křečovým žílám. Uvidíte, že vás tato malá pauza s nohama na židli nebo na stole osvěží. (Máte-li k dispozici gauč, lehněte si a dejte nohy co nejvýše, vydržte dvě minuty. Bude vám skvěle!)

Procházka vám pomůže nabudit koncentraci
Autor: profimedia.cz
9. Procházka

Nemáte už jedinou myšlenku, ztrácíte koncentraci? Dejte si svižnou procházku! Oči si odpočinou od počítače, mozek na chvilku „vypne“ a dostane tolik žádaný kyslík. A pouhá změna prostředí vás naladí na jiné myšlenky. Dejte si pravidelnou procházku kolem bloku a vaše výkonnost se zvýší.

10. Čaj maté

Neúčinkuje na vás káva? Kupte si maté, pijí ho studenti, když se po nocích učí na zkoušky. Pořádně vás nastartuje, aktivuje mozek, ale nezatíží srdce.

11. Mátový olej rozetřený do dlaní

Vsaďte na vůně. Do dlaní si nakapejte mátový olej, rozetřete a přivoňte si. Máta je povzbuzující a osvěžující, navíc uvolní dýchací systém. (A mátový čaj má skvělé účinky na trávení.)

Autor: oli, Kbak