Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vaginální gel prý dokáže blokovat přenos HIV

Na světě žije 33 milionů lidí nakažených virem HIV, z toho většina z nich v Africe
20. července 2010 | 07:31

Vědci vyvinuli vaginální gel, který dokáže částečně zablokovat přenos viru HIV na ženy při sexuálním styku. Účinnost gelu potvrdily dlouhodobé testy, které se konaly v posledních dvou a půl letech v Jihoafrické republice.

Zpráva o úspěšném testu vyšla v úterním vydání časopisu Science. Gel snížil riziko nákazy virem HIV o 39 procent. Podle amerických vědců je to poprvé, kdy podobný přípravek prokázal svou účinnost.

Účinnost se musí zvýšit

Odborníci předpokládají, že přidáním účinné látky do gelu by bylo možné riziko dále snížit. Aby lék mohl jít v USA do distribuce, musí být podle agentury AP účinný nejméně z 80 procent.

Test se uskutečnil v jihoafrickém pobřežním městě Durbanu a ve vesnici na jihoafrickém venkově. Zúčastnilo se ho téměř 900 žen, z nichž polovina používala účinný gel a polovina placebo. Lékaři jim řekli, aby si gel aplikovaly 12 hodin před sexuálním stykem a nejpozději 12 hodin po něm. Po dvou letech užívání gelů se ukázalo, že riziko nákazy s funkční látkou je nižší.

Jihoafričani kondomy odmítají, gel jim nevadí

Odborníci zároveň sledovali, zda je užívání gelu sociálně přijatelné. Muži v Jihoafrické republice totiž často odmítají užívat kondomy, které chrání před přenosem viru HIV. Proti aplikaci gelu ale naprostá většina z nich neměla námitky.

Z 33 milionů lidí nakažených virem HIV jich žije většina v Africe. Většina nově nakažených jsou dívky ve věku 15 až 19 let, na které virus přenesou starší muži.

HIV se může přenášet krví a při sexu. Virus vyvolává nemoc AIDS, při které selhává imunitní systém pacienta. Na celém světě této nemoci podlehlo na dva miliony lidí.

Autor: ČTK, šim