Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Alergická rýma trápí 1,6 milionu Čechů

Alergická rýma
18. dubna 2011 | 00:00
Prezentace klienta |

Zlobí vás slzení očí a ucpaný nos? Může jít o alergickou rýmu - nejčastější neinfekční onemocnění dýchacích cest.

Alergií u nás trpí přibližně každý čtvrtý člověk.

Nejčastěji se nemoc projeví na jaře, výjimkou však nejsou ani její celoroční projevy. Podle výskytu příznaků v závislosti na ročním období se rozděluje alergická rýma na sezónní a celoroční. Sezónního alergika více trápí akutní obtíže (svědění, kýchání, vodnatý výtok z nosu), celoročního alergika bude více obtěžovat porucha nosní průchodnosti, tedy ucpaný nos.

 

Alergická rýma postihuje nos i oči

U sezónní alergické rýmy trápí až 70 % pacientů současně oční i nosní obtíže. Ty zhoršují spánek či schopnost vykonávat pracovní aktivity. Onemocnění má dopad na psychický stav jedince, jeho společenské a partnerské vztahy.

Alergická rýma se nevyhýbá ani dětem

Alergická rýma se vyskytuje velmi často nejen u dospělých, ale i u dětí starších pěti let. Projevy nemoci jsou obvykle stejné, nezávisle na věku. Těžší případy alergické rýmy bývají u dětí navíc doprovázeny bolestí hlavy, svalů a kloubů, zvýšenou teplotou či chrápáním. Nemoc se často projeví i zhoršením školního prospěchu.

Alergická rýma je navíc rizikovým faktorem pro vznik průduškového astmatu. Pokud se alergická rýma objeví jako první alergické onemocnění u dítěte, je riziko vzniku astmatu dokonce až čtyřnásobně zvýšené.

Alergická rýma
Autor: GSK

Otestujte se

Pokud máte podezření na alergickou rýmu, je možné vyplnit jednoduchý dotazník, který může napovědět, zda onemocněním trpíte či nikoliv. Dotazník pak stačí donést lékaři, který na základě dalších vyšetření posoudí, zda trpíte alergickou rýmou a případně zahájí vhodnou léčbu. Dotazník je k dispozici na webových stránkách České iniciativy pro astma (ČIPA) na adrese: www.cipa.cz/hodnoceni-alergicke-rymy.

Přesnou diagnózu nemoci určí lékař pomocí bezbolestného testu do 15 minut. Alergologa v blízkosti bydliště můžete najít na webu:
www.firmy.cz/Prvni-pomoc-a-zdravotnictvi/Zdravotnicke-sluzby/Zdravotnicka-zarizeni/Lekarske-ordinace/Alergologicke-ordinace.

Alergickou rýmu je třeba léčit

Pacienti, kteří trpí alergickou rýmou, mají v současné době k dispozici řadu moderních léků. Je však potřeba, aby navštěvovali svého alergologa pravidelně a konzultovali s ním svůj zdravotní stav i případné každodenní obtíže spojené s alergickou rýmou. Pouze odborník může provést všechna potřebná vyšetření a kdykoliv přizpůsobit léčbu pacienta jeho aktuálním potřebám.