Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Hormonální antikoncepce: Znáte její rizika?

Hormonální antikoncepce
19. listopadu 2008 | 10:45

Masové používání hormonální antikoncepce významně ovlivnilo životy miliónů lidí. Jenže každá mince má dvě strany. Jaká nebezpečí pilulky skrývají?

Hormonální antikoncepce patří vedle penicilinu, počítače, internetu a mobilního telefonu k jedněm z nejpřevratnějších objevů 20. století.

Výhody, které s sebou objev malé pilulky nese, znají dnes v podstatě už i děti. Její nesporný přínos, jakožto nejspolehlivější ochrany proti nechtěnému otěhotnění, nelze zpochybnit. Vděčíme jí za výrazný pokles nebezpečných potratů, pro ženské pokolení představuje její vynález skutečnou sexuální revoluci, jakou historie ještě nezažila. Hormonální antikoncepce se díky tomu stala také jedním z nejvýnosnějších produktů farmaceutického průmyslu.
Výrobci se logicky snaží prezentovat vedlejší pozitiva: upravení nepravidelného krvácení, snížení obtíží při menstruaci či zlepšení pleti. O rizicích se zmiňují jen drobným písmem v příbalových letácích. O kterých?

Nový druh antikoncepce se užívá bez pauzy.
Autor: SCOM

Trombóza a plicní embolie
Plicní embolie je život ohrožující komplikace. Vzniká obvykle následkem žilní trombózy, která se nejčastěji projevuje otokem a zarudnutím dolní končetiny. Krevní sraženina se v takovém případě může utrhnout a krevním oběhem dostat do žil, které se následně ucpou a mohou způsobit smrtelnou plicní embolii nebo cévní mozkovou příhodu. Řada žen má již vrozenou dědičnou dispozici ke vzniku krevních sraženin, která může být roky nepoznána.
Hormonální antikoncepce je vedle kouření a vyššího věku významným rizikovým faktorem. Důležité je proto vědět, že hormonální antikoncepce se má vysadit několik týdnů před operací právě pro riziko vzniku trombózy. V praxi, zejména v případě akutní nutnosti operace po úraze či nehodě, však často informace o užívání něčeho tak samozřejmého, jako je pilulka, lékařům vůbec není k dispozici.

Snížené libido
Antikoncepce často snižuje chuť na sex, což vychází už ze samé její podstaty. Pilulky přímo působí na hospodaření s hormony, v této souvislosti především s testosteronem. U některých žen není tento jev vnímán, protože dochází k jakési psychické kompenzaci. Uživatelka někdy intenzivněji vnímá oproštění od strachu z nežádoucího otěhotnění.

Po dobu, po kterou potřebujete menstruaci oddalovat, si nalepujte další náplasti bez pauzy.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, archiv

Nabírání váhy
Výrobci připouštějí mírný vzestup váhy jen při používání injekcí, ale některé přípravky zvyšují riziko zadržování vody. Nejde sice o klasické tloustnutí, ale efekt je stejný. Navíc nikdo předem neví, zda žena bude nebo nebude právě ten nešťastný typ, který po několika měsících užívání hormonů nabere mnoho kilogramů a bude mít nesmírný problém, váhu pak znovu snížit.

Deprese a nádory
Názory na tyto vedlejší účinky jsou zatím stále velmi kontroverzní. Výsledky studií mnohdy přímo korespondují s cílem jejich zadavatelů. Nejrozšířenější názor, který často uvádějí sami producenti, směřuje k domnění, že hormonální antikoncepce snižuje riziko rakoviny dělohy a vaječníků a mírně zvyšuje riziko rakoviny prsu. Ohledně depresí, pravděpodobně záleží na mnoha zcela subjektivních faktorech a na konkrétním přírodním i umělém chemickém koktejlu, který vám koluje v krvi.

Co způsobí hormony

Jak vlastně působí hormony zabraňující těhotenství? Základem antikoncepčního efektu je podávání estrogenu ve správné dávce. Ten by ovšem nestačil, protože působí růst děložní sliznice. Výsledkem by bylo nepravidelné krvácení z dělohy a zvýšené riziko její rakoviny. Proto je nutné podávat, stejně jako v přirozeném cyklu, i druhý hormon, progesteron. Ten je nutný k tomu, aby zbrzdil růst sliznice dělohy a také jedině on zajistí pravidelné měsíční krvácení.

Muži, pozor!
Český biolog Jaroslav Petr z Výzkumného ústavu živočišné výroby přinesl nedávno na konferenci s názvem Hormonální akvárium zajímavé informace o sledovaných účincích hormonů na životní prostředí a živé organismy v něm.
"Lidským přičiněním se dostává do životního prostředí asi 55 tisíc chemikálií. Velkou neznámou je vzájemná souhra některých látek, z nichž každá sama o sobě se zdá být neškodná. V kombinaci se ale mohou chovat nevyzpytatelně. Poprvé se vědci s tímto problémem střetli v 80. letech minulého století ve Velké Británii, kde narazili v jedné řece na samce ryb plotic, kteří měli varlata prosycená žloutkem, jako kdyby se nepřipravovali na produkci spermií, ale chystali se klást jikry," uvedl biolog Jaroslav Petr.

Antikoncepce v odpadních vodách
"Vědci usilovně pátrali po příčině a zjistili, že se »poženštění« ryb zdaleka netýká jen plotic ve sledované řece," pokračuje biolog Petr. "Postiženy byly i jiné rybí druhy. Zasaženy byly prakticky všechny toky a poruchy pohlavního vývoje byly patrné dokonce i u platýzů, kteří žijí v moři při ústí velkých řek. Zdrojem hormonů se ukázala být hormonální antikoncepce, kterou ženy vylučovaly s močí. Ta se se splašky dostává do čističek odpadních vod, kde je vystavena intenzivní činnosti masy bakterií. Mikrobi se sice pokoušejí hormony z antikoncepce rozložit, ale daří se jim to jen částečně. Jejich činností vznikají látky, které mají na ryby ještě silnější účinky než původní hormony. Děsivá jsou zjištění, že některé látky vykazují překvapivé hormonální účinky v koncentracích, které jsme považovali doposud za bezpečné."

Hormonální antikoncepce
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Šokující objevy
Zvrat pohlaví pod vlivem hormonů z antikoncepce byl znovu nedávno prokázán švédskými vědci z university v Uppsale i u žab. Tým vedený Cecilií Bergovou uvádí ve své studii, že choval pulce skokana hnědého ve vodě, která obsahovala hormon z antikoncepce v koncentracích, v jakých se tato látka běžně vyskytuje v přírodě. Výsledek byl šokující. U všech žab se začaly vyvíjet samičí pohlavní žlázy a z pulců vyrůstaly samice. V čisté vodě se polovina pulců vyvíjela v samce s varlaty. Zvrat pohlaví vyvolaný znečištěním životního prostředí (nejen HA, ale řadou jiných chemických látek např. i hnojivy nebo zbytky léků např. proti depresi či kofeinem) představuje obrovský problém, který už dosáhl globálního měřítka.

Autor: Eva Kubová