Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Láska přes internet? Hlavně neztrácejte hlavu, budete ji potřebovat

Hledáte lásku přes internet? V tom případě byste se měla držet několika pravidel!
31. července 2014 | 10:28

Že je randění na internetu skvělá zábava? Konečně šance najít toho pravého? Může být, ale virtuální svět má svá pravidla, a ta se vyplatí respektovat. Znáte je?

Ještě před několika málo lety byl jedinec, který se seznámil prostřednictvím internetu, považován za ubožáka, který není schopen sbalit svoji oběť klasickým způsobem.Dnes takové online seznámení není nic divného, naopak. Podle agentury Mediaresearch se k němu staví pozitivně většina Čechů, téměř 90 procent.

„Hledat nové vztahy přes internet je v dnešní době normální, seznamují se tak lidé, kteří by se pravděpodobně nikdy jinak nepotkali. Moji klienti, kteří takto hledají partnera, většinou jako důvod uvádějí nedostatek času a vhodného prostředí pro seznámení. Internet pomáhá v komunikaci i lidem plachým nebo nějak hendikepovaným,“ říká PhDr. Miluše Konečná z Poradny pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy.

Ale i tenhle skvělý vynález má svůj háček, nebo spíš hned několik pořádných háků. Na první pohled se sice zdá být tou nejjednodušší věcí na světě, ale můžete se tu hodně spálit.

Jsem inteligentní krasavice

„To, co je předností takového seznamování, tedy jeho anonymita, pohodlí domova nebo kanceláře a možnost popisovat se v lepším světle, aby se zvýšila naděje na úspěch, je paradoxně také největším nebezpečím internetové komunikace,“ upozorňuje PhDr. Konečná.

Láska přes internet
Autor: Shutterstock.com

Ne vždy totiž natrefíte na někoho, kdo má stejně dobré úmysly jako vy, a proto je dobré nezapomínat na zdravý selský rozum.

„Mezi internetovými hledači jsou často také lidé nebezpeční, s různými osobnostními úchylkami. Proto je třeba dodržovat určitá pravidla, stejně jako v životě. Ztráta soukromí v důsledku zveřejnění osobních údajů může mít vážné následky,“ varuje PhDr. Miluše Konečná.

Pojďte se tedy spolu s námi podívat, v čem vám internet seznamování zjednoduší, jaké má nevýhody, a kdy se musíte mít opravdu na pozoru. Koneckonců jsme tu proto, abychom vám poradili, ne vás odradili.

Rychlokurz online seznamování

Založte si účet.

Pokud chcete na internetu vystupovat diskrétně, je vhodné založit si pro tyto účely zvláštní e-mailovou adresu, v níž není uvedeno vaše jméno a příjmení. Nesdělujte žádné osobní údaje, telefon ani adresu.

Nepřikrášlujte se.

Ke svému profilu přidejte své aktuální, přirozené foto a popravdě se popište. Pokud vzbudíte v potenciálním protějšku dojem, že jste v zásadě topmodelka, nemůžete se divit, že vaše první rande vyzní jaksi rozpačitě. A protože přikrášlování a trocha těch lží k seznamování na webu patří, i vy se sněním počkejte, než si protějšek omrknete v reálu. Photoshop je velmi mocný, očekávejte spíš horší realitu.

...
Autor: shutterstock.com

Pravidlo: ubrat, přidat, vydělit.

Ženy už možná něco slyšely o užitečnosti seznamovací matematiky: uberte z uvedené výšky deset centimetrů, přidejte deset kilo, k věku přidejte deset let a příjem vydělte dvěma. A dostanete obraz mnohem bližší pravdě. Ta ale nemusí být vůbec tak špatná – nebuďte naivní a myslete na to, že muži časem plešatí, roste jim pivní břicho, že i jim se dělají vrásky a bude fajn, když vám zůstanou i jiné důvody, proč takového chlapa mít ráda.

Přiznejte děti.

Při zadávání údajů buďte upřímní, i pokud jde o vaše děti nebo vaše koníčky. Vynechejte ale podrobnosti, a to v profilu i prvních mailech, počkejte s nimi na vhodnější dobu.

Dekódujte.

Na webu najdete i něco jako dekódovací slovníček výrazů používaných při seznamování. „Říkají, že jsem velmi pohledný,“ znamená: „Moje matka mi to opakuje skoro denně.“ „Dám šanci všem“ by vás mělo připravit na to, že dorazí beznadějný případ, který už o ženu nezavadil několik let. Velice ostražití buďte na výmluvy. Odkládání setkání a odhalování různých drobných nesrovnalostí často je signálem, že něco není ne v pořádku.

Vygooglujte si ho.

Zkuste si novou známost prolustrovat v internetovém vyhledávači podle jména. A hodně se vyptávejte. Vytvořte si seznam jednoduchých ověřovacích otázek, postupně mu je pokládejte a klidně si i (nepozorovaně) zapisujte odpovědi. Po čase je nenápadně opakujte, abyste zjistila, jestli odpovědi sedí. A ještě mi dovolte jednu malou poznámku. Píše hrubky? Doporučuji nebrat.

Je skvělé, že… 

  • Než usednete k počítači, nemusíte trávit dlouhé hodiny krášlením před zrcadlem.
  • Máte obrovskou volnost seznamovat se v době, kdy máte chvilku volného času.
  • Máte dostatek klidu procházet si jednotlivé profily a následně si udělat vlastní názor.
  • Během chvíle se můžete seznámit s celou řadou zajímavých osob, které byste v běžném životě vůbec nepotkali.
  • Šancí na seznámení máte nepočítaně a nikdo neví, co se vám kdy nepovedlo.
  • Nemusíte mít obavy z odmítnutí a ani zábrany odmítnout toho, kdo se vám nelíbí (nakonec nemusíte vůbec reagovat a nic se neděje).
  • Seznamování na internetu vám může ušetřit spoustu času, energie (i peněz).
  • Pokud jste plaší a bojíte se navázat osobní kontakt, přes internet je vše mnohem jednodušší. 

Přes co by neměl jet vlak:

  • Nesdělujte žádné osobní údaje, telefon ani adresu.
  • První schůzky si vždy dávejte na veřejném místě plném lidí, ideálně ve třech.
  • Nechoďte k dotyčnému domů, setkávejte se za denního světla.
  • Nenastupujte k němu do auta, ani pokud by chtěl jen popojet do vzdálenější restaurace.
  • Nedomlouvejte se s ním, že by vás vyzvedl z domova nebo ze zaměstnání, ani aby vás pak doprovodil.
  • Nepřežeňte to hned napoprvé s alkoholem. 
  • Oddalujte intimnosti. Pokud je váš protějšek podvodník, bude si s vámi chtít co nejdříve užívat. Naléhání považujte za jasný varovný signál.
  • Chce po vás poslat vaše intimní fotografie? Ihned vyhlaste stop stav! 
Video se připravuje ...