Pátek 17. května 2024
Svátek slaví Aneta, zítra Nataša
Zataženo, déšť 16°C

Strach z létání je častější než strach z pavouků

Bojíte s létání? Pokuste se svůj strach překonat s našimi radami!
31. července 2014 | 09:07

Strach z letadla a létání je jednou z nejčastějších fóbií. Lidí, kteří jí trpí je prý víc než těch, kteří se bojí myší nebo pavouků. Obavy se ale dají ovládnout. Existují na to triky.

Strach z létání není úplně od věci – člověk vlastně není stavěný pro pobyt ve vzduchu bez půdy pod nohama. Na druhou stranu, žijeme ve 21. století a nepřekonatelná hrůza z letadla nás může omezovat nejen v poznávání světa, ale i v práci.

Vždyť tzv. aviofobií prý trpí 40 % světové populace, tedy určitě i ti, kteří musí v rámci pracovních povinností absolvovat služební cesty vzduchem. „Strachem z létání trpím už odmalička. Protože jsem ale získal skvělé místo u zahraniční firmy, musím létat po celém světě. Pomohla mi terapie u psychologa. Úplně dobře mi sice není, ale lety už zvládám bez paniky. Znám ale pár kolegů, kteří leteckou nervozitu zásadně řeší alkoholem,“ říká Filip z Prahy. Kdo někdy letěl a měl strach, ví, že i tohle trochu pomáhá k uvolnění.

Jste zralí na psychiatra?

Jen pozor, abyste se neopili ještě na zemi, nemuseli by vás pustit do letadla. Taky počítejte s kocovinou, což je po příletu do cizího prostředí ta nejhorší varianta, zkrátka dejte si na kuráž, ale nepřežeňte to.

Jaké jsou jiné možnosti přestat se bát? „Když vás obavy z létání obtěžují a překážejí vám, pak v první řadě doporučuji alespoň jakýsi rychlokurz, který by vás jich měl zbavit. Tyto akce organizují často samotné letecké společnosti, pomoc pochopitelně nabízí i řada psychoterapeutů. V obou případech počítejte s tím, že se za rychlokurzy platí,“ říká psycholožka Simona Králová. Člověk si ale může pomoct i sám. Jak?

Rychlokurz proti strachu

1. Přiznejte si, že jste strašpytel.

Při překonávání strachu z létání je důležité přiznat (minimálně sami sobě), že se bojíte. Když budete předstírat, že se nic neděje, ještě si to zhoršíte. „Podívat se pravdě do očí a říct si, že se bojím, není nic špatného. Vždyť jak můžete bojovat s něčím, co si nechcete připustit?

Pomáhá například před letem napsat velkým písmem na papír: jsem strachy bez sebe, ale postavím se tomu a překonám to. Jestli překonáte první krok, tedy přiznáte si, že se hrozně bojíte, můžete začít pracovat na další samoléčbě,“ vysvětluje psycholožka.

2. Zidealizujte si důvod letu.

Dalším krokem po přiznání strachu je opakovat si důvody letu. Například? Letím proto, že mě bolí klouby a doktor mi poradil dovolenou u moře. Cesta busem nebo autem by mi ty klouby úplně odrovnala. Nebo: moje dcera se vdala za Angličana, a když ji chci vidět častěji, musím holt lítat sem a tam. Vždycky si let zdůvodňujte pozitivním cílem.

3. Představte si celou cestu.

Už před cestou na letiště si představujte, co všechno se bude odehrávat. Příjezd do odbavovací haly, odbavování zavazadel, možná nákupy v letištních bezcelních buticích, vstup do letadla, hledání sedadla atd. Tyhle myšlenky vám pomůžou ve dvou věcech.

Za prvé vám zaměstnají mozek a představivost (fantazírování o katastrofě je hlavně o představivosti a vy s si ji hezky nasměrujete do pozitivních z rovin). Za druhé vám model situace, která nastane, pomůže dobře ji pak v reálu l zvládnout. Zní to jednoduše a taky to jednoduché je. A navíc to funguje.

Doklady mějte připravené při ruce, ať zbytečně nezmatkujete.
Autor: Profimedia.cz

4. Nachystejte si doklady, ať nezmatkujete.

Nemálo lidí si přikrmuje strach z letu tím, že se na cestu špatně připraví a pak začnou zmatkovat. Nachystejte si všechno, hlavně doklady, a mějte je šikovně při ruce. Zmatkování bývá spouštěčem paniky na letišti i u lidí, kteří se letu původně nebáli.

Když jsme u panikářů, těm psychologové radí podívat se do vlastního svědomí a vědomí. Často se prý ani tak nebojíme létat, jako na sebe chceme strhávat pozornost našich blízkých a užívat si jejich zájmu.

5. Nikdy se nedívejte na katastrofické filmy!

Když víte, že se bojíte létat, nedívejte se na seriály o leteckých neštěstích (hodně je dabuje Valérie Zawadská, která se na rozdíl od vás letadla nebojí).

6. Spolkněte prášek.

Spousta lidí říká, že by sedli do letadla jen pod vlivem nějakého sedativa. Není to špatná volba, prášky na uklidnění vám může napsat i praktický lékař. I kdyby šlo o návykové léky, nebojte se je vzít – když to pojmete jako nárazovou pomoc, tak vám udělají dobrou službu a vy strach buď úplně ovládnete, nebo se nebudete bát vůbec. Akorát se domluvte v lékárně nebo u doktora na dávce.

7. Dýchejte do břicha.

Na fobii z létání neplatí logické argumenty, jakože v letadle se zabije jeden člověk z milionu, zatímco v autě deset ze sta. Naše racionální uvažování totiž ovlivňuje nával adrenalinu, který zahltí tělo i mozek ve chvíli, kdy nás strach ovládne. Při záchvatu paniky se nám navíc výrazně zrychluje dech, což stav organismu ještě zhoršuje a o člověka se pokoušejí mrákoty.

Důležité je v kritické chvíli ovládnout dýchání, zpomalit ho a nabírat vzduch hlavně do břicha, ne do hrudníku. Dá se to dobře naučit dopředu, nejlépe vleže na zádech, s knížkou položenou v oblasti pod žebry. 

Video se připravuje ...