Záludnost vysoké hladiny cholesterolu v krvi spočívá v tom, že nijak nebolí a zpočátku nezatěžuje organismus. Přitom je příčinou stále vyššího počtu úmrtí na infarkt a ischemickou chorobu srdeční.
Bojovat proti vysokému cholesterolu ale můžeme různými způsoby. V první řadě stravovacími návyky a zdravým způsobem života. Důležitý je také pravidelný a dostatečný pohyb. Když tyto metody nepomůžou, přicházejí na řadu léky. V řadě případů je pacient musí užívat po zbytek života.
S jídlem to není tak těžké
Když se při vyšetření ukáže, že máte v krvi vyšší koncentraci cholesterolu, lékař vám v první řadě doporučí dietu. „Někteří pacienti se obávají drastických změn v jídelníčku. Je to ale zbytečná obava,“ vysvětluje internista MUDr. Karel Lipský z Centra pro léčbu kardiovaskulárních onemocnění.
Jde především o omezení příjmu živočišných tuků. Rostlinné tuky cholesterol neobsahují, a navíc pomáhají tělu škodlivý LDL snižovat. „Dobře postavená cholesterolová dieta by měla obsahovat z jedné třetiny maso (kuřecí, rybí) a mléčné výrobky a ze dvou třetin ovoce a zeleninu,“ doplňuje doktor Lipský. Při troše disciplíny si může i člověk s vysokým cholesterolem výborně pochutnat!
Jak a kdy kontrolovat cholesterol:
- všichni dospělí starší 20 let aspoň jednou ročně
- muži po 45. roce a ženy po 55. roce častěji
- častější kontroly se doporučují i těm, u nichž se vyskytuje vysoký cholesterol v rodině
Co je cholesterol?
Krevní tuk, který se nachází v živočišných potravinách. Sami si ho umíme vyrobit v játrech. Je nezbytný pro tvorbu hormonů a vitaminu D. Pomáhá nám zpracovávat tuk, který jíme.
Jak s vysokým cholesterolem bojovat:
- zdravým stravováním
- dostatkem pohybu
- pravidelnými kontrolami či domácím měřením jeho hladiny¨
- užíváním léků
Druhy cholesterolu:
1) „Hodný“ cholesterol - HDL (má vysokou hustotu) - neškodí organismu.
2) „Zlý“ cholesterol - LDL (má nízkou hustotu) - výrazně poškozuje organismus. Pokud je ho v těle příliš mnoho, jeho nadbytek se usazuje na stěnách tepen a cév. Ty ztrácejí pružnost, postupně se zužují, a dochází k takzvané ateroskleróze.
Co je ateroskleróza?
Ukládáním „zlého“ cholesterolu v cévách se zmenšuje jejich průchodnost. Může trvat i několik desetiletí, než se céva úplně uzavře. Mezi cévy nejčastěji poškozené aterosklerózou patří ty, které přinášejí kyslík a živiny k srdci. To, když není vyživované a okysličované, selhává a dochází k infarktu.
Dopřávejte si pravidelně:
- ovoce
- zeleninu
- celozrnné pečivo
- cereálie
- brambory
- rýži
- kuřecí a rybí maso (makrely nebo sardinky)
- ořechy a semínka, sóju
Nejezte:
- vepřové maso
- sádlo
- párky
- uzeniny
- paštiky
- tučné maso
- vnitřnosti
- vaječný žloutek
- máslo
- šlehačku
- smetanu
- tučné sýry
- sladkosti