Neděle 22. prosince 2024
Svátek slaví Šimon, zítra Vlasta
Zataženo, déšť 5°C

Vysoký cholesterol ničí srdce potichu

Vyhýbejte se tučným jídlům! Díky správné stravě můžete předejít vysokému cholesterolu a problémům s ním spojených.
22. července 2014 | 11:58

Stále více lidí trpí vysokým cholesterolem. Co nevidíme, to většinou neřešíme. Jenže vysoká hladina cholesterolu v krvi výrazně zvyšuje ohrožení našeho srdce infarktem. 

Záludnost vysoké hladiny cholesterolu v krvi spočívá v tom, že nijak nebolí a zpočátku nezatěžuje organismus. Přitom je příčinou stále vyššího počtu úmrtí na infarkt a ischemickou chorobu srdeční.

Bojovat proti vysokému cholesterolu ale můžeme různými způsoby. V první řadě stravovacími návyky a zdravým způsobem života. Důležitý je také pravidelný a dostatečný pohyb. Když tyto metody nepomůžou, přicházejí na řadu léky. V řadě případů je pacient musí užívat po zbytek života.

S jídlem to není tak těžké

Když se při vyšetření ukáže, že máte v krvi vyšší koncentraci cholesterolu, lékař vám v první řadě doporučí dietu. „Někteří pacienti se obávají drastických změn v jídelníčku. Je to ale zbytečná obava,“ vysvětluje internista MUDr. Karel Lipský z Centra pro léčbu kardiovaskulárních onemocnění.

Kuřecí řízky
Autor: Shutterstock.com

Jde především o omezení příjmu živočišných tuků. Rostlinné tuky cholesterol neobsahují, a navíc pomáhají tělu škodlivý LDL snižovat. „Dobře postavená cholesterolová dieta by měla obsahovat z jedné třetiny maso (kuřecí, rybí) a mléčné výrobky a ze dvou třetin ovoce a zeleninu,“ doplňuje doktor Lipský. Při troše disciplíny si může i člověk s vysokým cholesterolem výborně pochutnat! 


Jak a kdy kontrolovat cholesterol:

  •  všichni dospělí starší 20 let aspoň jednou ročně
  • muži po 45. roce a ženy po 55. roce častěji
  • častější kontroly se doporučují i těm, u nichž se vyskytuje vysoký cholesterol v rodině 

Co je cholesterol?

Krevní tuk, který se nachází v živočišných potravinách. Sami si ho umíme vyrobit v játrech. Je nezbytný pro tvorbu hormonů a vitaminu D. Pomáhá nám zpracovávat tuk, který jíme. 

Jak s vysokým cholesterolem bojovat: 

  • zdravým stravováním
  • dostatkem pohybu
  • pravidelnými kontrolami či domácím měřením jeho hladiny¨
  • užíváním léků  

Druhy cholesterolu:

1) „Hodný“ cholesterol - HDL (má vysokou hustotu) - neškodí organismu.

2) „Zlý“ cholesterol - LDL (má nízkou hustotu) - výrazně poškozuje organismus. Pokud je ho v těle příliš mnoho, jeho nadbytek se usazuje na stěnách tepen a cév. Ty ztrácejí pružnost, postupně se zužují, a dochází k takzvané ateroskleróze. 

Co je ateroskleróza?

Ukládáním „zlého“ cholesterolu v cévách se zmenšuje jejich průchodnost. Může trvat i několik desetiletí, než se céva úplně uzavře. Mezi cévy nejčastěji poškozené aterosklerózou patří ty, které přinášejí kyslík a živiny k srdci. To, když není vyživované a okysličované, selhává a dochází k infarktu.

Dopřávejte si pravidelně:

  • ovoce
  • zeleninu
  • celozrnné pečivo
  • cereálie
  • brambory
  • rýži
  • kuřecí a rybí maso (makrely nebo sardinky)
  • ořechy a semínka, sóju

Nejezte:

  • vepřové maso
  • sádlo
  • párky
  • uzeniny
  • paštiky
  • tučné maso
  • vnitřnosti
  • vaječný žloutek
  • máslo
  • šlehačku
  • smetanu
  • tučné sýry
  • sladkosti 
Video se připravuje ...